Skrivet av: Sudden | 2020/12/26

Det blev Jul!

Har nu fyllt 82 och julen har börjat rulla på riktig bra under de försvårande förhållandena med pandemi-, klimat- och Brexitbekymmer. Sönerna har ringt eller lämnat mat och gåvor med iakttagande av avståndet; de tar pandemin på större allvar än jag. Och så välsignades vi med snö på juldagen, litet fuktigt kallt blåsigt var vädret (se snön på trädstammarna i bilden), men det var kul att se att barnen kunde rutscha nedför kullen utanför. Dock ännu ej på Annandagens förmiddag (de kom litet senare).

Och julmat blev det, mer av än jag först trodde jag kunde fixa. Litet påvert men gammal man gör så gott han kan.

Janssons frestelse har jag också gjort, köpte fel slags fisk och fick gå en gång extra till affären och förstod då varför jag tagit fel; ansjovisfiléerna var helt enkelt slut. Hittade en ersättning som smakade bra. Löken blev inte bra skivad men det var ju mitt eget fel. Och av äldste sonen hade jag beställt fel slags skinka, det är en hel vetenskap med termer som rimmad, ugnsbakad, kokt, griljerad m m. Nu ”slapp” jag ugnsbakningen så jag fick ingen förnyad användning för den förra året anskaffade och använda ugnstermometern. Den gamla var inte längre avläsbar.

Annat med julen. Jag är inte religiös, minns en söndagsskola i Gävle men något var tydligen inte bra så de blev bara något enda besök. Min äldste son trivdes förresten inte i Unga Örnar heller; ledaren sa något som innebar att jag inte var någon ”riktig arbetarsosse”. Och det var ju riktigt.

(Hörde för länge sedan elakt sägas att i Unga Örnar hade man inga mål när man spelade fotboll: ena laget kulle ju bli ledset när det andra gjorde mål. Nå, detta var nog inte UÖ ensamma om; alla var ”blödiga” under några decennier. Några är det ännu…)

Minns från söndagsskolan och småskolans kristendomsundervisning små färglagda uppbyggliga bilder man skulle klistra upp samt förbryllande och motsägelsefulla berättelser om Jesus och dom andra figurerna som offrade sina söner eller orättvist belönade dem men detta har Lena Andersson beskrivit bättre.

Här försöker Wikipedia reda ut en liknelse så att alla blir nöjda.

Jag bad länge för säkerhets skull aftonbön där jag bad Gud skydda och bevara mina närmaste med hjälp av en lång kom-ihåg-namnlista. Hade jag glömt någon kunde det ju gå denne illa.

Att rituellt ha ihjäl folk med kniv är ju inte precis något som IS hittat på; nej en sed med gamla anor enligt Gamla Testamentet. Vi i Norden med vår ”primitiva bakgrund” jämfört med de uråldriga folken i mellanöstern slogs med snusdosan som knogjärn. Nå riktigt sant är det inte; vi äldre minns Frans G Bengtsson i Röde Orm: ”Nu har han pissat färdigt”.

Man får förstå dem som måste härda ut ”i fläsklöst land”.

Det är julkrubbornas tid. Jag  upptäckte denna bild på en krubba i Facebook som jag ”lånat”:

Jag blev paff, sedan såg jag till min lättnad att den stackars enögda vanskapta krokodilen gusshelov inte ätit upp den lille i vaggan. Jag skrattade hysteriskt; tänk om… När jag senare betraktar bilden inser jag att det är nog en helt vanlig levande liten akvarieödla man släppt loss.

Han närmast djuret har nog en tysk nazi-hjälm under hucklet.

Här en krubba från Österhaninge kyrka 20 december 2013. Det förklarar nog att barnet i krubban inte finns med. Maria har ju ännu inte haft sin nedkomst:

Österhaninge kyrka är känt bl a för sitt sneda torn. På dess kyrkogård finner vi gravstenar för Fredrika Bremer och en Östen Svantesson, som nog är den person med det namnet som blev känd för sina ebk-konstruktioner bl a för J 29 och J 34.

Carl Z bodde i närheten och är begravd en bit bort på den nya begravningsplatsen.

Avslutningsvis en krubba med hela rollbesättningen:

Avslutningsvis. Ett rejält intryck har han gjort, Jesus. Här en nästan 100 år gammal bild från Blandaren. Se det ömsinta i bilden!

Sudden


Responses

 1. Kul läsa lite mer om Österhaninge kyrka som jag var framme vid nyss.

  Gilla

 2. Tack för din post om Jul. Jag tyckte mycket om den genom att Jul är numera bara inköp och pengar
  Det är skönt att konstatera att Jul är ännu Kristus födelsedag. Jag tror att folket har tappat sina värderimgar. Vi är Kristna och också vår kultur. Så jag tackar så mycket för bad du skrev. Hälsa Madame. God Jul och Gott nytt år.

  Gilla

 3. Asch, Sudden Brexit behöver du inte bekymra dig om. Blwddyn newydd dda, förresten!

  Gilla

  • Tack, jag får önska dig samma. På köpet en film inspelad inte så långt från Wales. Ett ord jag som parvel stötte på när jag läste Mark Twain, där det i det amerikanska samhälle Tom Sawyer rör sig i fanns en ”walesare” vad det nu var. Jag uttalade ordet som det stavas, utlänningar har ju en massa konstigheter för sig med bokstäverna.

   http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/55979-Underbar-hangflyg-video%21

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: