Skrivet av: Sudden | 2021/01/05

Bleak winter

Tyckte ordet ”bleak” kändes så lämpligt. Och lät litet nordiskt.

Har nu läst ut Patrik Svenssons ”Ålevangeliet” som jag gav bort i julklapp förra julen och nu fått låna. Mycket bra.

Minns ålen från barndomens Gräsösomrar och hur jag en gång vid vittjande av långrev liggande på ekans förtoft tittande ned i vattnet och då skymtade en stor ål på botten som plötsligt slingrar iväg. Eller var det bara vågor som plötsligt förvrängde ett trädgren på botten? Minns också rensningen och skinnavdragandet, underlättat av tidningspapper. Här ser vi Matilda Gräsman, jag, farmor Elsa och far Arne. Och åtminstone en ål:

Här nedan ser vi Matildas make Hilding, min far, min sommarkompis Olle Söderlund och jag själv. Är det ål som röks?

Riggade nu på försök upp en soffdyna i sängen för att kunna ligga och läsa som jag gjort tidigare i livet. Läste för 70 år sedan läxorna liggandes, med några franskabröd att mumsa på. Tvingade mig då att läsa texten tre gånger men utan att egentligen tänka efter och sammanfatta vad som egentligen sades. En inställning som straffat sig senare i livet. Det är jobbigt att tänka.

I vuxenåldern läste jag mig liggande i sängen ofta till sömns. Idag sitter jag vid datorn och läser det som finns på Internet. Stapplar sedan till sängen. Medan tidningar och bok-presenter samlas i växande högar.

DN hetsar vad gäller pandemin. Ska inte vår största dagstidning visa ett stöd och lojalitet mot vårt land och dess ledning i en kritisk situation? Kanske jag börjar bli en stofil som tycker så.

Peter Wolodarski var i barndomen så road av skärgårdsbåtar att han så småningom blev portad från besök på kommandobryggan har jag läst. Senare har han bl a studerat i USA, varit på Expressen och fått Putin på hjärnan. Avundsjuka? Här en annan Peter.

Hur funkar egentligen han och andra ”liberaler” och ”antirasister”? Vad är sant? Skriften ”Sions Vises Protokoll” är ”fejk” men verkar ändå sann på något sätt. Jag har bara läst själva kritiken mot dokumentet; judarna har väl ändå ett litet dåligt samvete får man väl hoppas.)

En vis man har sagt: ”En god berättares första egenskaper är förakt för sanningen och en djup respekt för det sannolika”. Tage Danielsson var förvisso också vis, men han uttalade sig ju litet nedlåtande om ”sannolikhet”.

Det bökas runt min bostad, belägen på markplanet i en ”flerbostadslimpa”. Förbättrad markisolering tror jag det kallas. Senare väntar ”en fasadrenovering”. Ett stambyte väntas också. Kanske jag slipper uthärda detta. Kom häromdagen att kolla gamla familjefoton där jag såg mina föräldrar i den ålder jag själv är i nu. De var mycket mer ”slitna” än jag minns dem som ”pensionärer”. Och döda mindre än två år senare.

Jag sökte egentligen efter bilder av rökmolnet vid Gripens krasch 1993 på Långholmen men det hela resulterade i att jag skannade en mängd andra foton från det året, av intresse främst för brorsan och hans barn.

Renoveringsarbetena har som väntat medfört att den kaprifol i rabatten som jag dragit in på min balkong och därigenom kunnat glädjas åt i flera år tagits bort:

Ack ja! Men rabattens växter hade också tillåtits växa sig för stora, man kunde ju inte längre kolla de personer som gick förbi!

Dante hette han här nedan och hans syster hette Alma, ett namn som jag nyss lärt mig är knutet till Dante Alighieri. Inte bara till Alma Mahler eller ”närande moder”, allegoriskt om ens gamla universitet, ”alma mater”:

Barnens lek utanför kommer lyckligtvis att fortsätta.

Jag har en massa foton benämnda ”balkongutsikt”, och jag väljer denna vindsnurra som jag köpte på Wasserkuppe 2005 men som någon stal.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: