Skrivet av: Sudden | 2021/01/28

Nu är vintern här igen!

Idag har det snöat. Mycket och fint. Barnen kan leka igen. Sådant väder som jag gillade som liten.

Nu ställer snön mest till med besvär. Jag lyckades häromdagen ta mig till vårdcentralen med bilen (som gick igång) och rollator. Halkade inte men det är jobbigt och man får vara på helspänn.

Och nu ska det bli ännu kallare. Eva får nog på lördag ta taxi hem till mig, jag klarar inte av att sopa och skotta snö, få igång bilen och/eller att riskera att fastna någonstans i snön.

Eva hade sin laptop med sig i helgen. Den låg plötsligt på köksbordet nu i helgen när jag sömndrucken just stigit upp; hon hade släpat med sig denna kluns från Uppsala. Bilden ”hade blivit uppochned” sa Eva. Tidigare var det andra fel – om det nu egentligen varit något fel. Men mycket riktigt, skärmbilden var faktiskt upp och ned och det var jobbigt att använda musen samt att läsa text. Bättre gick det när jag vände på datorn och på musen. Sedan kollade jag på min dator hur man vänder en bild och det tog ett tag att komma på ”vilken knapp man ska trycka på”.  IT-folket har ju sin logik om tingens rätta ordning och jag har min. Men för en gångs skull så lyckades jag.

Frågan är om inte Windows 10 är en dålig produkt.

För en vecka sedan trodde jag när jag packade upp efter en inköpsresa att jag hade tappat min plånbok med bankkort i och mycket annat när jag betalade på Systemet. Tog mig tillbaka ut till bilen på parkeringen. Bara 50 +50 meter ytterligare men det är nästan för mycket för mig numera. Ville kolla om plånboken hade blivit kvar i bilen. Nej. Ringde och spärrade bankkortet. Gick en ny jobbig vända ut till bilen, satte mig i den, och kikade nu ned ordentligt mellan framstolarna. Och där låg plånboken! Faktiskt inte första gången det hänt. Stor lättnad fast jag måste nu vänta några dagar på ett nytt bankkort.

Det kom idag. Läste anvisningarna, många nya ord som ”nya Internetbanken” och andra för mig nya banker. Ordet ”Mobilt BankID” är jag sedan länge allergisk mot. Jag måste ju räknas till kategorin ”Är du minderårig eller saknar Mobilt BankID?” och därmed måste ringa för att fixa biffen eftersom jag onekligen saknar det senare.

Det finns ju förresten två slags ”eller” inte bara i IT-världen.

Det började bli kväll och tänkte som Eva; man ska inte försöka testa något sent på dagen för om man misslyckas kan man inte sova. Men man är väl karl!

Lyckades hitta Nordeas ”Nya Internetbank” på webben (verkligen något helt nytt) och efter mycket knappande lyckades jag ”aktivera” kortet, d v s fick reda på vissa data och inte minst ”kortkoden” (PIN-koden) som jag trodde skulle komma separat enligt vad banken sa vid min anmälan. (Och sedan jag skrev detta har den också kommit i brevlådan.) Ville testa om det hela funkade och lyckades nog skänka 50 :- till Wikipedia. Eller i varje fall har beloppet reserverats på mitt personkonto och jag har fått tack-mejl från Wikipedia. (Kravet att man tillfälligt måste tillåta utrikes transaktioner finns tydligen kvar.)

Mycket knappande blev det. Och många banker finns det! Hoppas nu att kortet funkar även när jag står i en kassakö!

Sudden


Svar

 1. Skaffa dig KIVRA och krångla till det ännu mer.

  Gilla

  • Tack för tipset käre Obligator!

   Jag brukar säga att en gång var detta att handla via nätet krångligt, man måste vara ”petnoga” med versaler och mellanslag o d. Sedan blev det lättare. Men på senare år har det åter blivit svårare genom s k säkerhetsförbättringar samt en ökad mångfald av betalmetoder, virrvar helt simpelt.

   Min ”gåva” till Wikipedia står fortfarande kvar som en ”reservation”. Tydligen har även datorer/betalsystem 5-dagarsvecka.

   Jag tycker Wikipedia är en jättebra sak och värd större gåvor. Jag litar mer på Wikipedia än DN. En följd är dock att man inte längre i ett webbinlägg kan skylla på att ”man inte vet”, all kunskap finns ju där på nätet tillgänglig även för den som frågar (och den som svarar), åtminstone om hen kan välja rätt sökord.

   Ja vem ska man tro på. Jag ”lider (?) av uppfattningen” att många speciellt inom säkerhetspolis och militär underrättelsetjänst ofta har en ”litet väl livlig fantasi”.

   Vem ska man lyssna på?

   Sudden

   Gilla


 2. Wikipedia är utmärkt. Jag brukar donera en slant ibland. A propos KIVRA: Senast jag handlade på ICA så fick jag först inget kvitto. ”Du får ett digitalt kvitto”, sa kassörskan. Jag fattade ingenting. Men till slut tryckte hon ut ett papperskvitto. Senare på dagen då jag tittade in på KIVRA, som jag nyligen anslutit mig till – jag kan inte riktigt förklara varför, nyfikenhet troligen – så fann jag kvittot där! Jaha, det var så det gick till! Det kanske inte blev krångligare, men annorlunda. Man får lära sig nytt hela tiden. Men alla kanske inte fixar det och då kan det ju bli besvärligt. Jag tror inte att du har sådana problem med datorer m.m. som du skriver, men det är förvisso underhållande att läsa om det.

  Gilla

  • Jo, tiderna förändras och man får försöka hänga med. Det har blivit svårare att hålla ordning på pengatransaktionerna tycker jag. Man har inte längre papper på allt. Autogiro är ganska lömskt genom att det inte aviseras av banken. Jag har släppt litet på rutinerna och häromkvällen behövde jag ägna bortåt en halvtimme för reda ut om jag betalt två medlemsavgifter. Jag trodde att naturligtvis har jag betalt, men hur jag än letade i datorn och bland papperen fann jag faktiskt inget tecken på detta. Att jag upptäckt försummelsen berodde på att för medlemsavgifter (9 st) gör jag fortfarande noteringar för hand. Men för två föreningar saknades noteringar. Trodde länge jag glömt notera betalningen (jag har ju börjat släppa på rutinerna…) men icke så.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: