Skrivet av: Sudden | 2021/01/31

Gamla och nya fördomar och tidens gång

Det är litet dunkelt i kökstaket, det verkar som Clas Ohlsons LED-lampor inte håller så länge. Dessutom har sådana LED-lampor andra hyss för sig läste jag. Själv har jag skyllt på att jag råkat köpa en typ som har en inbyggd ljussensor som släcker lampan när det ”är ljust ute”. Eller hur det nu ska funka; jag täckte sensorn med tejp. Intressanta självsvängningar tänd/släckt uppstår ibland. Kollade på webben, varför andra sajter jag besöker av helt andra skäl nu fylls med reklam för lampor.

Men ute är det ibland soligt och riktig vinter!  Ljuset är på väg tillbaka!

Man sitter ju fast i sina fördomar. Tjejer kunde ju vara jobbiga:

Men det var ju förr. Idag är feministerna välartikulerade och hyllar gärna fin fransk filosofi och åsikter som att orden bestämmer vad som finns i verkligheten. I alla fall på DN:s kultursidor som jag slutade läsa för flera år sedan. Med en kulturchef som vill avsätta Akademien och som dessutom är DN:s ledande klimathysteriker.

Som en slags balans läser jag eller i varje fall prenumererar på Göteborgs-tidskriften ”Filter” som inte är så stockholmsfixerad. Men det är mest ganska normala skandaler fast andra än i Stockholm och så har man en koppling till fotboll av alla sporter. Mycket annonser.

Nej, glöm taskiga tjejer! Var dig själv! Ropa av glädje som i denna film om gummimotormodellflyg i USA! Litet måttfullare har P C Jersild uttryckt denna glädje han upplevde i ungdomen, antagligen innan de elaka kvinnorna blev viktigare.

Apropå filmens knubbiga Granville Gee Bee R  kan jag inte låta bli att elakt benämna denna bild ”sådan herre sådan hund”:

Jag tycker ju själv att det inte är kul att vara klunsig och tjock men man kan då trösta sig med att man i alla fall var litet prydligare och mer lovande 62 år tidigare:

Apropå hundar har jag tyvärr svårt att ”vara naturlig” när de dyker upp. En gång i vårt pannrum när jag kanske var 3-5 år råkade jag trampa en schäfer på tassen och hans skall ekade våldsamt. Det var Evas pappas hund ”Gask”, kanske just denna. En barndomsminne som hette duga!

Eva och jag gjorde häromåret en regional tågresa Uppsala-Örbyhus och tillbaka; bröllopskalas. här en bild av en biljettstämplings-moj på en perrong. UL är ett varumärke för Upplands kollektivtrafik:

Och här är anvisningarna:

Vi blippade fel på något sätt men tågpersonalen ombord korrigerade vänligt detta. En van resenär klarar galant en sådan här apparat medan jag blir vilsen. Jag hade nu tänkt förklara varför jag blir det men jag klarar inte ens av det. För att kunna ge igen litet; man är ju litet skadeglad att de stöddiga kollekivtrafikbolagen inte klarar av pandemin med sin ingenjörsglada biljetteknik. Jag gick in hos UL men orkade helt enkelt inte begripa hur man förklarar hur man gör för att ”lösa biljett”. UL ”orkar” f ö sedan länge inte ens trycka stadsbusstidtabeller.

UL-kortanvisningarna väcker frågor. Är man vuxen egentligen? Hur gör jag om jag hellre vill resa till Söderhavet än till Vattholma? (Byte i Arlanda kanske?) Antagligen är det så att man lägger sitt UL-kort mot den blå skärmen varvid textalternativ frammanas som man sedan kan trycka på med fingret. Jag förstår bara inte hur UL kan lägga min biljett på mitt kort för hur kan UL veta var jag har kortet. Kanske det är så att biljetten finns inne i kortet, men det är ju inte ens 1 mm tjockt. Kan man verkligen få in en biljett i ett plastkort?

Det är lätt att missförstå texter – om man vill. Här några biljetter – så ska de se ut:

Jag fördjupade mig i uttrycket ”att blippa”. Kan betyda mycket; det finns blippar på en radarskärm, man kan göra en kort tryckning eller annan hastig åtgärd, man kan ”dubbeltrampa” när man växlar sin bil/MC o s v.

Bl a fann jag på diverse fora synpunkter och erfarenheter, bl a ett citat från en militär handledning om dubbeltrampningens konst: Behovet av motoröra hos föraren framhävs, och kapitlet avslutas med orden ”om fordonsföraren trots tre försök inte förstår grundprincipen, går det i allmänhet fortare att byta ut fordonsföraren än att låta honom framhärda i försöken”.

Blippning according to ICA. 

Förut fanns kontantlös betalning men nu kan man alltså även betala kontaktlöst. Skiljer bara på en bokstav – det kan man kalla utveckling!

Sudden

En skärmdump från filmen på modellflygsajten


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: