Skrivet av: Sudden | 2021/02/04

Riktig vinter

Solen skiner över vit snö. Cigarettrökande byggarbetare från andra sidan Östersjön ”förbättrar husgrunden”, och barnen leker på rutschkullen.

Bilmotorn går snällt igång men bilen fastnar lätt på P-platsen om snön blir för djup. Den blir väl vilande på karossundersidan medan drivhjulen förgäves snurrar på i luften. Mycket jobbigt, fick hjälp för att få loss den. Är uppenbarligen inte ensam om tycka att man inte behöver försöka trampa kopplingspedalen genom golvet. Erinrar mig Citroenservices besked ”den justeras automatiskt”.

Ja se fransmän.

Påmindes om att höger fots ledband är dåliga, foten vek sig nu stup i kvarten under min utomhusvistelse. Inte bara i lössnö utan även på slät mark. En gång på 70-talet fortsatte jag min motionsrunda när jag trampade vid sidan av den smala gången av betongplattor på mina föräldrars Trehörningen. Det gjorde ont som f-n men jag återupptog springandet. Antagligen mycket dumt.

Lyckligtvis (tack vare diabetes typ 2 och annat) ”saknar numera mina fötter känslor”. Det borde ha gjort ont att trampa snett i lös-snön.

Här den olycksaliga smala betongplattegången. Med min morfar och min äldste son, nu IT-utvecklingschef vid en statlig myndighet. ”Så kan det gå” som Vonnegut brukar säga.

Var ganska förtvivlad igår efter att ha gjort mina ärenden men nu dagen efter är läget ändå ”som vanligt”. När kommer nästa attack?

Har grubblat mycket över det som kallas ”Mobilt Bank-ID”. Gillade en välskriven insändare i DN från en person som inte tyckte hon behövde skaffa en ny mobiltelefon för att kunna ha med det mäktiga Klarna att göra. Men hon blev påhoppad för att vara ”ett fossil”. ”Problemet” kom faktiskt även upp i radioprogrammet ”Plånboken” där den ”neutrale” sakkunnige sade att Klarnas kundtjänst förklarat att det rörde sig om ett missförstånd, dels att ”nästan alla” ändå hade mobilt Bank-ID.

Ack ja!

Min äldste son och jag har länge ”diskuterat” den idiotiska termen ”Mobilt Bank-ID” (eller om jag är en idiot som inte förstår vad det är) men ganska förgäves. Därtill kommer de brutna kontakter Covid innebär när man tar eländet allvarligt som mina söner gör.

Men, ska man behöva sitta med både smart mobil och PC/laptop för att sköta affärerna med Klarna?

Vem styr IT-utvecklingen? Vi kanske behöver ett alert teknikkompetent Televerk värt namnet som kan vägleda de glada entreprenörerna och inte bara ett ”ämbetsverk” som Pest- och Telestyrelsen.

Sudden

P.S. Ser att PTS fått in ett välkommet streck i sin benämning, Post- och Telestyrelsen. Alltid något.


Svar

 1. ”Men, ska man behöva sitta med både smart mobil och PC/laptop för att sköta affärerna med Klarna?” Nej, det räcker med en ”smartphone.” Varor jag hade beställt dröjde och Klarna ville ha pengar. Jag ringde dem och de var ytterst förstående och pausade fakturan. Inget fel på dem, tycker jag. ”Televerket”. Tja, Telia har ju idag som VD en kvinnlig skotsk f.d. revisor, Allison Kirkby. För några decennier sedan hade man inte kunnat tänka sig det.

  Gilla

  • Käre Obligator!

   ”Det räcker med en smartphone” skriver du. Men det är just det som var problemet för den välskrivande insändarskribenten som hade svårt att få Klarna att acceptera en ny e-postadress. Hon tyckte inte hon skulle behöva skaffa en smartphone, hon var nöjd med den mobil hon hade och så hade hon ju sin PC.

   DN:s bild ger ju intrycket att man behöver både en smart mobil och en PC.

   Så här skriver en vän: ”Innan jag skaffade mobilt bank-ID på telefonen, så var jag tvungen att använda Nordea-dosan för att avsluta köpen. När jag hade installerat mobilt-ID så ersattes dosan av det mobila bank-ID; alltså både dator och telefon behövs för inköp. Dosan använder jag aldrig längre.” (Jag förstår inte helt.)

   Min IT-konsult mejlade mig nyss om bank-ID och vissa finesser och skillnader mellan olika slag av bank-ID och det var mycket klarläggande. Klarna (även Nordea) har t ex valt att inte ”implementera” vissa funktioner och mobilt bank-ID är i vissa avseenden bättre än de andra slagen av bank-ID.

   Det lönar sig inte (eller går inte) att ta hänsyn till alla slag av kundutrustning och då kommer vissa kunder i kläm. Det tar Klarna, kunderna får gå någon annanstans eller betala på annat sätt. Eller skaffa nya grejer.

   Mycket mer kan sägas om detta. Hörde förresten idag Telia-chefen uttala sig, på engelska, i radio. Jag visste inte vem som nu var chef. Ack forna dagars Televerk!

   Minns Torsten Larsson som alla trodde skulle bli Bjurels efterträdare. En tid då televerket tillhandahöll modem med en löjligt låg hastighet. Men Torsten hann komma med löften om att alla kunde få 2 Mb/s eller hur det nu var.

   ”Televerket erbjuder inom Dateltjänsten ett
   brett sortiment av tjänster från 300 bit/ s till
   2 Mbit/s (2 Mbit/s innebär att 125 A4-sidor överförs på en sekund!).”

   Sedan blev Tony chef efter Bjurel och inte Torsten…

   Se http://193.11.13.51/foretagsbiblioteket/Arsredovisningar/T/Telia/1984-1985.pdf (Där finns är en bild med alla höjdare. Ekonomichefen S-R Letzén omkom i Oskarshamnolyckan 8 maj 1989, totalt 16 omkomna. Har berört den på bloggen.)

   Kan förresten vara kul att söka på Larsson, Hagström, Habberstad m fl ord här. http://www.senitel.org/Bjurel2.pdf (Bjurel och min far gick i samma tekniska skola som du om jag fattat rätt.)

   Nu har jag svirrat iväg!

   Gilla

 2. Att man verkligen ska behöva ha både dator och smartphone för att reda sig, tror jag inte på. Man klarar sig bra med en hyfsad smartphone. Själv har jag varit i telefonkontakt med både Klarna och Skatteverket och simultant använt telefonen för att legitimera mig med mobilt bank-ID. Så nog går det om man bara vet att trycka på rätt knappar. A propos Telia så noterar vi, icke utan viss bestörtning, att ett par av företagets tidigare chefer slingrat sig ur rättvisans grepp och förklarats oskyldiga till miljardmutor, trots att de bevisligen haft ansvaret för dessa utbetalningar. Det kan löna sig att ha skickliga lagvrängare med sig, eller syltryggar till åklagare emot sig.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: