Skrivet av: Sudden | 2021/02/10

Minnen – Italien, båtar, bildkodning

Mycket kan sägas om IT-branschens (och världens) bristande känsla för logik, språkkunskap, behov av standardisering och mycket annat. Jag tänker på eländet med de i medierna omskrivna svårigheterna att boka tider för corona-vaccinering, speciellt för oss äldre litet IT-dumma. Fast mycket är väl hälsovårdens eget fel eller deras hopplösa uppgift.

Själv har jag i livet haft mer nytta av min ”ordkunskap” än att kunna integrera, derivera och andra högre matematiska konster. Eller av att vara logisk.

Men tjäna pengar kan man, Bill Gates lär skänka mycket till ”välgörenhet”. Strindberg skrev väl förresten något elakt om överklassens tanter som utövade välgörenhet i Vita Bergen eller hur det var.

Igår gjorde jag en inköpsrunda. Var totalt utmattad av helt enkla saker som att skrapa bilrutor och snava i lössnön, lasta rullatorn i bilen, gå något hundratal meter i affärscentrumet m m. Hade tidigare på dagen läst en gammal flygare i min ålder skriva ”Jag har allt för många vänner som dött med en snöskyffel i nävarna, det ska inte drabba mig. Det får bli på annat vis;-)”

Sur, trött och vresig saknar jag så vid hemkomsten min mobil. Har den slunkit ur min jackficka, sådant har hänt förr? Eva kommer på idén att ringa min mobil för att höra om det ringer någonstans i min lägenhet. Nej, inget hörs, men så hör jag Eva tala med en person. Som hittat min mobil! Lycka – utan appar å sånt! Men annars var jag svårt utslagen resten av dagen; man kanske skulle ha tryckt på trygghetslarmet.

Åter till gångna tider. En stor sak för vår tids ”digitalisering” var att vi lärde oss att hantera bilder digitalt, ”bildkoda”. Television främst. Jag blev en gång 1986 ”kommenderad” att delta i ett möte i Italien, de på televerket som jobbade med bildkodning ”hade inte tid” själva. Jag visste ingenting just men ansågs väl kunna röra mig i internationella kretsar.

Ur min resedagbok för 1986:

88. 1986, 14-23 januari. Geneve + Turin på EBU-möten. Skiduppehåll i Chamonix emellan. Missade bussen till
Turin, fick ta tåget. Framme sent och efter diverse äventyr med svarttaxi. 10 dagar.
89. 1986, 11 april på Arlanda. Möte i Produktionsgruppen för rundradioutveckling. 

89X. 21-25 april chefsutvecklingskurs i Eskilstuna. Maraton-tränade i snöslask vill jag minnas.
90. 1986, 12-14 maj. 3-dagars kontorskonferens på Sergel Plaza. Tja, en ny miljö var det på sätt och vis.
91. 1986, 22 maj. Sundsvall. Handledning av ex-jobbare Anders (?) Nygaard. Helt misslyckat. <Vad gäller min insats>
92. 1986, 26-30 maj. Sarajevo. EBU V2. 5 dagar.
93. 1986, 5 juni. Oslo. Möte i Tele-X DBS-experimentgrupp. 1 dag.
94. 1986, 18-20 juni. Kingswood Warren, EBU-möte. 3 dagar.
95. 1986, 15-23 september. London + Brighton (IBC). 9 dagar.
96. 1986, 21-23 oktober. Bryssel, EBU-möte. 3 dagar.
97. 1986, 11-14 november. L’Aquila. EURASIP Workshop on HDTV. 5 dagar.
98. 1986, 24-26 november. STF-kurs i Södertälje. Jag tror det var denna gång då Harry <ska vara Henry> Schefte föreläser och det förmärks en ordentlig skakning i marken. Kort paus och Harry säger något apropå detta. Det visade sig vara sprängningen av ett vapenförråd några mil därifrån i Mölnbo-trakten.

Iväg till en för mig helt okänd ort i Italien som hette L’Aquila, man skulle ta en buss från ett anonymt busstorg i Rom. Nu kan ju italienska gatumiljöer kvällstid genom det djupa mörkret verka skrämmande genom att man också snålar på belysningen, och jag befarade att nu går det åt helskotta. På bussen stötte jag i alla fall samman med en tysk som jag visste sysslade med bildkodning så jag förstod jag var på rätt buss. Här ses dessa bildkodnings-ingenjörer. Européer, japaner, inga jänkare (vad jag minns).

Drivande för detta möte var andra mannen från höger, Leonardo Chiaraglione hette han. (Kände inte alls till honom). Italienare var också den långe Barbieri längst till vänster, hade träffat honom tidigare. Minns fortfarande några andra namn och personer, bl a den glade skäggförsedde mannen som sticker upp mitt i bilden. Också italienare; han lär senare ha drabbats av en svår nervsjukdom. Själv gömmer jag mig i bakgrunden som fjärde ansiktet från vänster.

Mycket kan sägas om bildkodning och televerkets insats därvid med namn som Harald Brusewitz och Peter Weiss med sin ”avknoppning” företaget Digital Vision. Den alltför tidigt bortgångne Harald hade andra intressen också. Egentligen borde nog han ha åkt till L’Aquila men han var nog inte så road av detta slag av möten där folk bara allmänt informerar varandra om vad man gör. Han var så att säga mer konkret i sin verksamhet. Eller spelade Tetris när kodskrivandet blev för tungt …

Jag har råkat få ett gott intryck av Italien och italienare. Jag undrar om inte bidragande till detta kan vara denna tavla som i min tidiga barndom hängde på väggen i min farfars ”kontor” för sin lanthandel i Bastedalen i södra Närke. (Farfar dog 1934 långt innan jag föddes men namnet på hans butik levde kvar länge):

I varje fall hänger nu i mitt kök en tavla som jag köpte på en elevutställning en gång; min son Roberts där utställda tavla var mycket mer dyster (men jag köpte den också):

Här är annan mycket enkel målning men med mycket Medelhav i. I min hall och signerad ”Ruben”, vilket en gång fick min fru att tro att Ruben Nilsson målat den:

Jag har egentligen aldrig sett Medelhavet men väl Atlasbergens radareko (ev. på ”andrasvepet”) på en radar i Sydfrankrike.

På ett annat helt onödigt möte i januari 1994 i Cascais i Portugal såg jag dessa glatt målade båtar med ett ordentligt språng:

Här en bild till från Cascais. En äldre man ”leker” med en drake, hur är portugiser egentligen till sinnelaget. Det blåste, och i närheten var vågorna från Atlanten verkligen mäktiga

Avslutningsvis en äkta svensk badbåt, sent 40-tal och ilandfluten på Gräsö. Ansågs väl smått livsfarliga.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: