Skrivet av: Sudden | 2021/02/11

Inkontinens, kontingent med mera

När min vänstervridning med tiden resulterade i att jag några år var med i s-partiet och då kom i kontakt med dess historia förekom ibland ordet ”kontingent”. Kunde vara en slags avgift/börda som skulle erläggas ”uppåt” i s-organisationen.

Ett ord som Gunnar Emanuel Sträng, som gillade ”märkvärdiga” ord nog var van vid. Han blev förresten agronomie hedersdoktor i Uppsala 1976 samtidigt med att Eva tog sin doktorsgrad  på det vanliga sättet. I ett annat ämne, medicinsk genetik. Där hon dock hade en del med Ultuna att göra.

Från ett gammalt riksdagsprotokoll från Strängs tid: Det finns mycket som talar för att man i framliden bör överlåta åt de civila delarna av totalförsvaret en del av den årliga kontingent som nu uttas för det militära försvaret. Civilförsvaret har ett mycket stort behov av personell föryngring. Sjukvården har stort behov av fler personer i krigstid. Kommu­nernas krigsplanläggning skulle…

Härom dagen fick jag avslag på min beställning av blöjor; de har med inkontinens att göra. ”Giltighetstiden för förskrivningen har förfallit, kontakta din förskrivare.”

Oj, nu gäller det att knipa ihop. Och vem är förskrivaren. Jag försökte få kontakt med min vårdcentral på fyra olika vägar; två telefonsamtal (varav det senaste resulterade i talkontakt; vackert så), ”Vårdguiden” via Internet (totalt autistisk), samt att när jag vilade mig på rullatorn utanför Systemet, kommer plötsligt min hemsjuksköterska Sari förbi och jag talar då med henne.

Jag väntar fortfarande efter två dagar på besked. Det senaste i förmiddags var ”när du träffar Sari i morgon kan du fråga”. Ja, kommunikation är svårt det.

Sari, ”uppsökande hemsjuksköterska” kommer i morgon för att linda om mina underben så att det inte kan samlas så mycket vatten i dem. Hjärtat blir sämre för var dag känns det som. I går trodde jag nästan att det var kört men jag var bättre idag. Eller är det inbillning? Du får träna mera säger hurtbullesköterskorna.

Bäst att passa på att skriva när man ännu kan.

Annars har Rehab-folket hållit sig framme med sina tips på ”övningar” och anskaffning av hjälpmedel. Idag har en pampig ”arbetsstol” levererats. Så här ser den ut. ”Regiongrå” kanske färgen ska heta numera och inte ”kommunalgrå”.

Den har visserligen bara fyra hjul men flera mystiska små lådor för gissningsvis batterier, elektromekanik och elektronik. Kostar nog multum. Och förstås mängder av reglage för att kunna anpassas till min kropp och hur jag vill ha det. Och med en uppmanande anvisning: ”Tillräcklig kompetens för att säkert kunna använda denna produkt uppnås genom att noga läsa igenom denna bruks- och skötselanvisning innan stolen tas i bruk.”

Skrämmade! Tacka vet jag IKEAS lättförståeliga avisningar 😉

Den kanske kan ersätta min gamla kontorsstol från IKEA var luftfjäder sjunker ihop då och då? Markus heter den:

Mina föräldrars gamla höga stålrörspall kanske ändå fortsatt duger i köket? Då får DN:s Hanne Kjöller dessutom vatten på sin kvarn, nämligen att de sjukliga försöker lura till sig förmåner.

Fraktkillen började fråga om ”Falköping” när han var på väg ut genom dörren, och jag vart litet ställd. Trevligt. Nu efteråt förstår jag att han sett de märken jag klistrat på dörrens utsida för att dölja några repor:

Jag borde kunna berätta litet om planet med de spretiga vingarna på märket för segelflygmuseet. Tillägg: Jag såg senare att i Segelflygets Veteransällskaps medlemsblad finns i nr 3/2012 och 1/2013 två artiklar av Ingvar Hyllander kring detta ultralätta segelflygplan (skrovets vikt ca 125 kg) vars skapare hette Paul Järve (1889-1964) och denne energiska man var bl a verksam i Eskilstuna Flygklubb. Planet flögs 1942 men det flög tydligen mycket dåligt. Man kan googla och jag fann då Järve omnämnd i ”Svenskt flyg och dess män”. Några bilder och SVS-nytt-artikeln i nr 1/2013 finns här .

Sudden


Svar

 1. Alltid lika kul att läsa dina betraktelser Sudden.
  Jag blev verkligen förvånad den här gången när det plötsligt handlade om leveransproblem för blöjor, hjälpmedel som rullator mm. När texterna handlat om tekniska pryttlar, flyg och sånt har jag sett Sudden som en alert erfaren man i övre medelålder framför mej.
  Men tänk vad lätt det är att glömma bort sin gamla skröpliga kropp när man sitter stadigt sin stol och läser eller skriver om byggen eller flygningar man gjorde för 30 år sedan och huvet lyckligtvis fungerar ungefär som då om än kanske något lite eftertänksammare(långsammare

  Gilla

 2. Felixstowe for the continent, Walton-on-the-Naze for the incontinent. Ett skämt jag hörde på 80-talet vid besök hos vänner i Norfolk, England. Det kanske kräver viss förklaring, men jag tror att Sudden kan räkna ut det själv.

  Gilla

  • Jag tror att på en av platserna finns en färjehamn för de som vill ta sig över Kanalen, på den andra inte.

   Föreslår i övrigt https://9gag.com/gag/a3L16ye

   Gilla

  • Jag trodde ju det var något lurt med namnet Walton-on-the-Naze (typ Mölle-by-the-Sea) men platsen verkar finnas. I närheten ligger Clacton och det är platsen för en känd flygradiofyr. Idag finns tydligen en doppler-VOR: https://www.geograph.org.uk/photo/35453

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: