Skrivet av: Sudden | 2021/03/16

Kul att berätta

Man kanske skulle öppna med några positiva bilder:

Från en utställning i juni 2010 av ”veteranbilar” i Handen. Som läsare av ”Nostalgia” ser jag hur mycket arbete, pengar och kärlek som läggs ned på ”gamla bilar”. Som nog krånglar ibland. Kommer att tänka på min f d hustrus tyska ”ordspråk” ”Wer sein Auto liebt/er schiebt”. Här en liten tysk läsövning förresten. Även cykelälskare måste ibland skjuta på sin cykel:

Att segelflyga var också skoj och därför bär jag min gamla slitna jacka med dess armmärke. Och minns den äldre dam som sydde dit det:

Men i år blir det inget segelflygläger i Ottsjö för pandemins skull.  Ser på webben att f  n kan Ottjsöbua ha bara 13 samtidiga kunder. ”Vi har 13 kundvagnar, ta alltid en kundvagn när du handlar”. Väcker minnen av butikens och dess personal; Lena, Peter m fl. Man får titta på Youtube och allmänbilda sig om flyg istället.

Datorer är också en del av livet, hur mycket har de inte betytt för mig t ex för att få kontakt med gamla arbetskamrater och andra. Exempelvis genom Facebook. I förra veckan blev det en kort kontakt med en gammal arbetskamrat som drog till Gotland och i högsta grad är kvar i dess litet annorlunda kultur och inte minst natur. Få ord om jobbet men vi var överens om hur det var på vår arbetsplats i Farsta. Och nyss har jag försökt få kontakt via Facebook med huvudet längst till vänster, en beskuren bild från mitt studentkalas i maj 1957:

Hon verkar litet övergiven! I hyllan ser man När Var Hur till vänster samt mina travar av tidningar. Teknikens Värld, Model Airplane News och Aeromodeller.

Datorer kan man ju också hänga upp sig på, tänk hur många timmar har jag inte ägnat åt att förstå mig på hur de funkar. Mitt gnäll däröver irriterar ibland andra, man får höra ”skaffa smart mobiltelefon så kommer du att bli förtjust över allt du kan göra enklare”. Och värre saker. Jag tycker inte att jag är en bakåtsträvande kverulant eller är blödig/snyftig av mig men jag faller för ärliga argument som ” Klarna kräver mobilt bank-id för att ändra e-postadress, vilket jag saknar.” (För att förtydliga; skribenten hade ändrat e-postadress själv, men Klarna krävde att hon legitimerade sig för att de skulle ändra sin nu falska uppgift i företagets register.)

Kommer att tänka på ”Änkans sista skärv”. En story som säkert har vinklats olika.

De som ev. är oroliga över mitt tillstånd trösta sig med att jag i alla fall är nyklippt eftersom jag lyckades ta mig 700 meter till frisören. Och tillbaka. Men många vilopauser på rollatorn blev det. Och var det verkligen 2 oktober jag var där förra gången?

Eva har berättat att hennes laptop inte funkar och har släpat hit den från Uppsala flera gånger men jag fann inget fel. Jag trodde hon hade något problem med sitt modem eller router eller vad lådan vid centralantennuttaget kallas (som en gång överraskande visade sig kunna komma i radiokontakt med laptopen så vi slapp använda en svårt söndertrampad kabel i trappen). Men när hon kom en gång märkte jag att skärmbilden var upp ned och ned. Med möda kunde jag hitta ”knappen för att vända bilden rätt” Av något skäl hade bilden vänt sig. Min erfarenhet är att datorer ofta ändrar sig ”på egen hand” och inte är helt att lita på:

Häromdagen hade hon med sig laptopen igen och jag tänkte åter att felet var att finna i någon pryl i våningen. Men det visade sig att när man skulle läsa en vanlig sida med svarta tecken (s k bokstäver) på, var tecknen vita och ”papperet” svart. Det blev återigen att leta efter någon kraftfull knapp. Så småningom fann jag en sådan som man kunde tro handlade om något helt annat men den verkade hjälpa.

Nu hade jag blivit varm i kläderna och ville kolla om hennes dator kunde komma ut på Internet via sladden till min kontakt i hallens vägg. Kändes vågat, för efter en påfrestande upplevelse vid ett datorskifte för ett par år sedan var jag livrädd för att koppla in en annan/ny dator.

Nu hade jag en oanvänd s k router liggande, jag hade bett Jesper köpa en sådan sedan hans far sagt att 95% av folket har en router i hemmet. Jag hade för några månader sedan öppnat förpackningen och försökt förstå anvisningarna, även dem från min nätverksfirma, men det verkade så krångligt så jag avstod. Många koder och ”fabriksinställningar” o d.

Nu struntade jag i allt detta, kopplade bara ihop prylarna efter det förstånd jag har. Och det gick nästan utan vidare spisning. Visserligen rullade ingen av datorerna igång på morgonen efteråt, men så småningom lossnade det. Noterade att när jag besöker min blogg via Evas dator räknas besöket in i visningsstatistiken och jag erbjuds förstås (?) ej att editera texten. (Aropå detta med ”identifiering med bankID” är det lätt svindlande att om jag använder Evas dator bredvid min på skrivbordet, är jag inte längre jag.)

Allt är mer komplicerat numera. Här ett skojigt citat från en artikel i PC för Alla:

När du klickar på Stäng av i Windows 10 stängs Windows inte alls av helt. I stället sparas en del av datorns tillstånd så att den kan starta snabbare. Du kanske har märkt detta om du stängt av datorn för att lösa något problem och när du startat igen har du haft det kvar.

Tji får man ofta från datorn. Den löser inte alltid alla problem åt en i det tysta. Och man tänker även på Tage Danielssons berömda monolog om Harrisburg/sanning ”…men bara nästan”.

Kommer att tänka på en trevlig man, för övrigt en gång ledare för KTH Promenadorquester, (se även här) som en gång i en urtid drog det gamla MS-skämtet då man jämförde bilars och datorers beteende: ”Du skulle behöva trycka på startknappen för att stänga av motorn.” Finns i denna lista av datavitsar.)

Denne man träffade jag för övrigt  under en ”en tvåmånaders introduktionskurs” till att bli värnpliktig mariningenjör (e d) sommaren 1957. Vi var båda av den mindre sportiga typen och hade inga fina sportprestationstecken att visa upp. Men järnmärket i idrott hade jag i all fall erövrat redan i folkskolan.

Då var man van vid strömbrytare som rent fysiskt visade om de var till eller från. Jag vill påstå att denna symbol inte fanns förr i tiden:

En lömsk ”knapp” är denna som finns i min dators ”inställningar”:

Klickar man på det blå ”på-knappen” för att man vill få meddelanden o s v, blir den vit, den vita pricken blir svart och flyttas till vänster och texten ändas till ”Av”. (Jo, jag förstår, man ska inte se den som en avlång tryckknapp.)

Jag kommer att tänka på farthållaren på min bil. Ville jag aktivera den, drog jag knappen åt sidan så en text ”från” täcktes och ett ”till” blev synligt istället.

Bredvid mig ligger en PayEx-faktura som slutar på 0 kr. Nedre delen är en bankgiroblankett som slutar på 0 (noll) kr, med OCR-nummer och sista betaldatum. Oftast saknas blanketten men räkningen slutar då på något för mig oberäkningsbart belopp, som man säger kommer att dras med autogiro. Faktureringsavgift ingår. En gång trodde jag förresten att ett autogirobelopp måste var fast.

Min internetbank säger att ”fakturan avvisas” om jag vill betala noll kronor. Det låter för mig litet farligt att avvisa fakturor och även litet snorkigt. Tänkte skriva något skoj om moderna betalningssystem och hur mångfalden gör det svårare att hålla reda på sina pengar. Men det är alltför svårt att skriva skojigt om det.

Finns det förresten pengar numera? Man får sällan se och ta på dem. Men på gamla sedlar fanns ännu trygga moder Svea med sitt fyllda ymnighetshorn vid barmen.

Sudden


Svar

 1. ”Allt är mer komplicerat numera.” Du kan förenkla tillvaron en del om du skaffar dig en smartphone och mobilt bankID.

  Gilla

  • Jo, men tillvaron är faktiskt komplicerad och en aldrig så god ”programmerare” kan inte tänka på allt. (Detta med Air France-planet över Sydatlanten och Boeing 737 MAX är exempel) Har nyligen sålt min bil, försäkringen har avslutats och inget fanns att återbetala av trafikförsäkringsavgiften enligt e-meddelanden av olika slag från försäkringsbolaget. Konstigt så jag ringde. Jo, man kunde inte återbetala för man visste inte vart man skulle sända pengarna! Så detta låg alltså bakom ”ingen återbetalning”! (Nå, med tiden hade väl bolaget tagit tag i saken självmant.)
   Det har nu fixat sig, sedan jag lyckats hitta mittbankkonto-nummer i mina pärmar med många papper i. (Det s k clearing-numret lever tydligen än, det har ju krävt många funderingar när man handlar via webben.)

   Gilla

 2. Hej Lars et al,

  I stopped and wondered for short time on the comment from Gregor. And, from his comment and whatever else i read, it appears that it is becoming near impossible to live in Sweden if you do not have a smart phone and a BankID. Whatever a BankID is. I do not know. I left Sweden in 1965 so this country is very much a foreign one to me now.

  If a smart phone is a must why does’t the government issue a smart phone and a BankID to everyone together with the birth certificate? The birth certificate could be in Word format on the phone. Another paper saved.

  It is amazing that one can live in Portugal without a smart phone and a blessed BankID. And live well. We live a simple life and life is easy. Just as life should be.

  I got my first shot of the Covid vaccine Friday. They telephone me from the hospital, on the land line, and asked me to present myself at the local hospital on Friday at 18.00 hours.

  Gilla

 3. Hej Erik och alla!

  Jo du lever ju på de latituder som jag ibland förknippar med ”manjana” . Se http://www.slangopedia.se/ordlista/?ord=Manjana

  Pandemin och vaccinering och vacciners ”farlighet” skrivs det mycket om . Var och en oroar sig efter sin läggning. Är man 82 är det nog troligare att man skadar sig allvarligt om rollatorn välter på en trottoarkant. (Det senare hände mig utanför Systemet och det är ju ”kul” med en gubbe just där som kravlar på marken och inte kan resa sig själv.)

  Såg på webben ett exempel på det besked man får när man befunnits vara smittad. Inte kul och inte så proffsigt skrivet, men vårdfolket gör så gott de kan:

  Inte bara att man är ”smittad” (eller?) man åläggs också göra en massa saker. Ord och inga visor! Olika anvisningar beroende på var man bor (vi har bortåt 20 regioner och inte bara tre).

  BankID är en mjukvara man installerar i sin PC eller smartphone. Många speciellt äldre har skrämts av kravet på mobilt BankID vid vaccinering (som väl egentligen inte gällde men ”de som sköter det hela” var litet slarviga i informationen). Hälsovården har fått förtydliga sig eller tvingats ordna en svåradministrerad bokning via brev och telefon:

  IT och Internet ju utvecklats enormt och man förstår att staten inte riktigt orkat styra allt som den borde. En gång ”kostade” det 300 kr att få telefon (som ingick i priset) där man ville ha den även om televerket fick dra en lång luftledning till ens stuga vid fjällets fot. Det var tider det…

  Jag har hemtjänst (från kommunen) och även hemsjukvård och tillhör därigenom en prioriterad grupp. Jag har nu fått båda doserna, fått tid mig föreskriven via telefon och kallelsebrev. Ville ändra den ena men insåg snabbt att det inte var populärt. (Sjukvårdspersonalen har ibland haft doser beredda men ingen att sätta sprutan i och så har man i hast fått försöka jaga upp lämpliga offer så att inte vaccinet förfarits. Vilket nog ligger bakom många ”skandaler” om ”förtur”.)

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: