Skrivet av: Sudden | 2021/05/08

Mitchell-bombaren B-25 och andra minnen

”May the force be with you” utbrast säkert häromdagen alla de som älskar filmserien ”Star Wars”. En ny ordvits för mig som jag lärde mig i tisdags fjärde maj.

Den brittiske skådespelaren Alec Guinness hade en roll i filmen:

För mig är det Alec Guinness här nedan jag minns från filmer jag sett. Här i ett klipp ur ”Vingar över Malta”, en så där sisådär film tyckte jag. Denna ”trailer” är inte vad jag minns men här finns litet pang-pang i Medelhavet.

Och framför allt denne:

Från en glad uppsyn i ”Vingar över Malta” till en lätt oroväckande sådan i ”Ladykillers”, med viss hjälp av löständer. Den senare filmen kan jag möjligen ha sett tre gånger; det höll på att för mig bli en gräsänklingstradition. Välgjord och så brittisk. Se även slutet på min blogg här.

Coronapandemin skrivs det mycket om, och jag försöker inte hänga med i alla olika aspekter av det hela. Såg just att man i Sverige nu hade konstaterat totalt 1 miljon fall samt att drygt 15 000 personer avlidit. Alltså en dödlighet på 1,5 % – än så länge. Inte mycket jämfört  med  spanska sjukan tänkte jag först. När jag läser om denna ser jag att den beräknats ha tagit 38.000 liv i Sverige. Med hänsyn till den växande folkmängden motsvarar detta ca 5 gånger fler än för dagens covid, som dock ännu inte är över. Ja, det nämns många siffror och uppgifter som inte sällan är mycket motstridiga. Och vad är ”dödlighet”? Vem kan man lita på? Vi vet väl inte så mycket som vi tror.

Mitt liv förmörkas för närvarande av försöken att ”hantera betalningar”. Man kan säga mycket om funktioner som ”bankID” som bl a har trasslat till bokandet av covid-vaccinering förutom de naturliga svårigheterna att organisera en stor verksamhet av detta slag. Men även ”gammaldags” telefontjänster kan vara outhärdliga.

Vi har väl alla skrattat åt Fredrik Lindström här men jag upplevde precis samma sak nyligen det när jag försökte få kontakt med en myndighet. Inte roligt.

Besked och uppmaningar såsom ”Du har nr 19 i kön” eller ”slå ditt personnummer, 12 siffror” (med en precis lagom paus efter ”personnumret) kan knäcka den starkaste. Jag minns ett 14 minuter långt samtal, där det faktiskt inte var någon kötid. Däremot fick jag ett mångordigt, svåruppfattbart och svårbegripligt svar. Dessutom ändrades beskeden under samtalets gång sedan kolleger tydligen konsulterats vilket innebar långa perioder av tystnad. Hade samtalet brutits? Men svaret jag slutligen fick, uppfattade jag som positivt och jag uttryckte mycket tydligt min stora glädje och tacksamhet. Dock har ännu inte den utlovade blanketten anlänt. Så jag har inte svarat på den ofta förekommande enkäten om vad man tyckte.

Min begäran var antagligen mycket ovanlig, man räknar väl med att alla har internetbank: Det anges t o m som en fördel att man inte behöver någon blankett. ”Tidigare var man tvungen att ha en blankett för att ansöka om autogiro, men det behövs inte längre.”

Antagligen har företaget heller ingen blankett att skicka mig. Den behövs ju inte…

Som sagt ett jobbigt samtal – 14 minuter i telefon med Telenor. Kom att tänka på en film om Jimmy Doolittles våghalsiga flygräd mot Tokyo i april 1942 med den dramatiska titeln 30 sekunder över Tokyo  Ett förband om ca 16 st B-25, ett tvåmotorigt bombplan, ofta benämnd Mitchellbombare, startade djärvt från ett hangarfartyg, målet var Tokyo och några andra städer i Japan och landning fick ”ordnas” på olika ställen i Kina.

Räden var propagandistisk viktig (stärkte den amerikanska moralen) även om de orsakade skadorna på japansk sida blev små. Däremot dödade den japanska ockupationsmakten i Kina oerhörda mängder kineser som en slags vedergällning.  Som jag fattat det, så mycket i historieskrivning är gammal eller ny propaganda. Jag har inte forskat eller funderat vidare vidare men Wikipediartikeln är lång och Doolittle-räden var och är en ”stor grej”. Det märks på många sätt.

Billy Mitchell , som gett namn åt flygplantypen, var en amerikansk armégeneral som på 20-talet energiskt propagerade för ett självständigt amerikanskt flygvapen och bombflygets ”nytta”. Han anses vara det amerikanska flygvapnets fader, och en förste som där fick ge namn åt ett stridsplan. I USA blev flyget en självständig försvarsgren först 1947 och då hade Mitchell varit död i 11 år.

Här nedan en ung Jimmy Doolittle som gjorde sig bemärkt redan på 20-talet med att flyga fort eller flyga blint:

Bilden är hämtad ur Charles Birch-Iensens ”Snabbare än ljudet”(Allhems)

Det finns ännu (eller för  inte så många år sedan) ovanligt många luftvärdiga B-25:or  men så tillverkades också nästan 10.000 styck. En konstruktion från North American. B-25:or har kunnat ses i filmer som ”Moment 22”, (Catch 22) som bygger på en ”kultroman” (även här och på fler platser) av Joseph Heller. Här en startscen ur Catch-22 klippt härifrån:

Här en scen ur filmen där man få en uppfattning om hur snacket går.

Bilden här nedan hittade jag i min dator, jag har väl lånat den från någon sajt för flera år sedan. Kanske den ingår i filmen, där Milo Minderbinder (MM) var en av piloterna som ”vid sidan om” bedrev en lukrativ ekonomisk verksamhet. Komma över ett stort parti billig egyptisk bomull och försöka att göra sig en förtjänst genom att försöka sälja den i form av chokladöverdragna bomullstussar, som slickepinne.

Redan som mycket liten parvel minns jag från ca 1948 hur på biblioteket inhyst i Årsta folkskola fanns en bok där man skulle lära sig teckna. Jag minns ännu blyertsteckningarna speciellt den av en B-25 och en amerikansk personbil, där tecknaren fått fram glansdagrarna i karossen. Detta imponerade mycket på mig, teckningarna var lika ”fina” som svart/vita foton! Här ett ”vanligt” färgfoto av en B-25 som jag fann hos Wikipedia

Naturligtvis kunde jag inte på webben återfinna boken eller dess bilder men jag fann en fin blyertsteckning här. Och en fin akvarell av en B-25 kan man se här.

Av Allhems flygböcker fanns ju också några volymer på detta fina bibliotek.

Sudden


Responses

  1. ”Vi har väl alla skrattat åt Fredrik Lindström här” Han lyckas verkligen att framstå dummare än han är och inte behöver han anstränga sig då det verkar komma så naturligt. Jag skrattade då inte åt tramset.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: