Skrivet av: Sudden | 2021/12/09

En flygnörd funderar över tillvaron

Allt fler restriktioner på vardagslivet införs nu för att stoppa covid. Olika i olika länder. Ibland lättar man på gamla regler, ibland inför man nya. Det blir allt rörigare. Är man optimistiskt lagd antar man att covid-19 inte är värre än ”vanlig influensa”.

DN gör verkligen sitt bästa för att göra läsarna vilsna, osäkra eller rädda. Men verkligheten är förstås så beskaffad.

Och har man uppnått den ålder jag nu har, inser man att man kan dö av vad som helst, ja t o m helt enkelt av ålder. ”Av  sig själv” så att säga. Lever man dessutom rätt isolerat, svårt att röra mig som jag har, påverkas man inte så mycket av pandemin. Förutom att folk säger att de av omtanke om mig på grund av smittrisken inte vill träffa mig, något som är trist. Men så mycket av vår strävan är fåfäng.

Man kan roa sig med att räkna ut hur stor sannolikheten är att jag på morgonen, ännu litet sömnig, kan hälla i mig alla 14 pillren utan att tappa något enda, om sannolikheten att jag under hanteringen tappar ett piller är 1 på 10. En annan räkneuppgift värdigt en realstudent är hur långt ett runt piller kan rulla på golvet om man tappar det från 1,5 meters höjd. ”Friktionen mot golvet kan sättas till 0,2. Från luftmotståndet bortses. Extrauppgift: Varför rullar ett runt platt piller så mycket oftare än det hasar?”

Apropå att tappa något på golvet kommer jag att tänka på ett skojigt sätt att experimentellt fastställa värdet på talet pi (3,14) som Stig Olsson beskriver i sin bok ”Matematiska nedslag i historien”, en bok jag lånade på bibblan som var så bra att jag skannade den i sin helhet! Flera bilder på denna bloggning är lånade från denna bok.

Här nedan gör en kapten Fox under det amerikanske inbördeskriget (han hade ledig tid när han återhämtade sig från sina sår från ett känt fältslag) ett praktiskt försök på ett brädgolv baserat på den franske matematikern Buffons metod och får resultatet pi=3,142. (Exaktare värde är 3,141593…) Tanken svindlar att man genom ett så handgripligt experiment kan få rätt på det synnerligen abstrakta och svårfångade talet. Ett av de mer bisarra inslagen i talet pi:s historia är detta exempel på den ibland konstiga amerikanska lagstiftningen. Mer att läsa här. Och här är ett finurligt cirkelbevis.

Det börjar bli dags att skriva julkort och inköpa presenter. Beställde två fickalmanackor, alltså ett knubbigt brev som går genom brevinkastet. Säljaren anlitar en distributör med mottot ”Vi levererar alltid fram till postlådan”. Jag antar att med ”postlåda” avses det jag kallar brevlåda men som också kan vara ett brevinkast i en våningsdörr.  Blev nyfiken hur de hålla sitt löfte, jag har ett porttelefonsystem som är litet knepigt, bl a krävs att jag har min mobil igång. Aha, tänker jag, de anlitar förstås Post Nord eller Citymails vanliga brevutbärning (undrar förresten hur de så enkelt kommer in i låsta portar)! När jag så kl 04.30 sitter nyss vaknad vid min PC hör jag en duns från hallen, någon har kommit in i porten och stoppat försändelsen i mitt brevinkast! Jag har tidigare fått ”vanlig post” nattetid. När jag en gång mötte brevbäraren (Post Nord) frågade jag honom om detta, och han svarade litet undvikande att sådan nattlig utbärning hade han ”hört ryktas om”.

Bilden är tagen 2003 i Hammarbyhöjden dit jag begett mig enkom för att plåta denna redan då historiska brevlådemodell. De två lådorna utanför min ICA-affär har förresten fått textinformationen omkastad, d v s den gula lådan sägs vara för lokal post, men jag tror att det är färgen som räknas. (När jag nu la på några utrikes julkort, var felet rättat. Tror man bytt lådor av andra skäl.)

Ser att begreppet/termen ”air mail” fortfarande är i bruk. För mig känns de 300 meterna till brevlådan jobbiga och även av andra skäl har e-post tagit över. Fast just e-post verkar överspelat, folk sms:ar eller skriver på Facebook.

Jag ägnar mycket tid att laga saker stället för att köpa nytt. Jag har på äldre dar fått mer pengar att röra mig med, så jag behöver egentligen inte reparera. Det är bara att köpa nytt fast det är numera ett problem att ta sig till en affär (har ej bil längre). Så är det ju faktiskt kul att ännu kunna åstadkomma något. Här litet pyssel:

Förr i tiden hade man större projekt:

Sedan tar den nya iPhonen tid att förstå. Jag gör framsteg men det är en hård kamp med stunder av verkligt dåligt humör. Men allt var inte så enkelt förr i ungdomen, särskilt gad ser jag inte ut här på Skarpnäck i juni 1957.

Sudden


Svar

 1. ”(undrar förresten hur de så enkelt kommer in i låsta portar)” I min ungdom delade jag ut dagstidningar ett par somrar. Jag fick en stor nyckelknippa av distributören för att ta mig in där det var låst. Idag skulle jag tro att det finns inlagt en portkod som enbart brevbäraren känner till. Det är en baggis att göra det om man har tillgång till ”knowhow.”

  Gillad av 1 person

 2. Hej Lars et al.

  It was interesting to read about locked doors and how certain people can, somehow, still open them. Why do the doors have be locked?

  In my early days I lived in Kalmar in a small apartment house with six apartments. One could enter the house from the front or from the garden. Neither door was ever locked. Why would you go into a house where you had no business?

  I went to Kalmar Allmänna Läroverk, and we, students, had a tradition that we would serve coffee and lussekatter to selected (favoured) teachers very early in the morning of December 13th. We approached the selected teachers the day before and they gave us the key to their apartments so that we could get in without waking them. We used to go in groups of five or six bringing with us coffee in thermos flasks and home made lussekatter. Early in the morning the group of students sneaked into the apartment, started singing, and served our teacher coffee and lussekatter. We did not stay for very long because we had more teachers ‘to wake up’ and we had to be at school in time for the first lesson.

  I now live in a small village in Portugal. Our front door is locked at night but the key is in the lock from when we get up until we go to bed. Yes, people bang on the door and then come inside to bring a messages or to borrow something they need. And they are always treated to a glass of red wine. Or two.

  When I go to the nearest village that has shops or to the nearest town for bigger shopping in my 1984 classic Ford Escort 1984 (I wish you could see it) I leave the key in the ignition so that I know where it is and do not have to go back to the shops to collect it from the counter. Why should anyone bother with something that does not belong to them?

  Times have changed, but not to the better. Are the kids not taught ‘respect’ these days?

  Erik.

  Gilla

 3. Hej Erik och Kenneth!

  Ja det är andra tider nu. Moderna tider med bl a en massa teknik.

  Jag har inte haft tid att svara på era inlägg eftersom jag bl a ägnat mig åt min särbos mobiltelefonabonnemang. Det tar lång tid att försöka hitta en adress för att kunna kontakta operatören per post. Han erbjuder en mängd butiker och telefonerings- och chattmöjligheter (vad chatt nu är) men ingen central brevadress. Det finns ju de av oss som tycker telefonsamtal är jobbiga och stressande (eller inte har någon telefon eller andra problem), man ska hålla reda på en massa siffror o d. Man kanske måste ha bankID eller fullmakt om man ringer för någon annans räkning. Och ha tid att vänta. Du har plats 14 i kön…

  Och att ta sig butiken 1 km bort kan vara hart när oöverstigligt. Att ta taxi eller färdjänst verkar ju dyrt. Man kan kanske i bästa fall få någon bekant att skjutsa en.

  Andra tider är det också med tanke på hur vi bor och vilka grannar vi har. Staden ger en anonymitet som har fördelar. Att vara osams med en granne på landet kan ju göra att man får/väljer att lämna hus och hem. Man kan ju vara ”litet eljest” såsom stadsbo, men å andra sidan kan det ju vara skrämmande med många okända människor i omgivningen, några säkert med mer eller mindre onda avsikter.

  Minns hur jag omkring 1960 sommarjobbade i televerket och några dagar vistades i telefontorn-huset vid Malmskillnadsgatan intill. Vi skulle så till lunchmasalen i televerkets pampiga byggnad vid Brunkebergstorg. Det fanns en massa rätt oansenliga portar i huset och de kunde ju inte bevakas med vakt eller reception men var nödvändiga för att man skulle kunna jobba smidigt i de lokaler man hade i omgivningen. Då blev jag visad var knappen för dörröppning var dold, bakom någon list e d invid dörrkarmen. Hemlösa och andra frusna var inte välkomna.

  Långt senare i livet strövade jag en gång i ett tyskt villakvarter, ganska fina kåkar var det, men det saknades oftast namnskyltar. På brevlådan vid grinden kunde det finns en skylt typ ”Doktor W S”, halvanonymt.

  I sökandet på webben om sedvanor om namn på brevlådor såg jag att man kanske inte kan tvinga folk att sätta upp sin namnskylt i hyreshuset. Det stred mot de mänskliga rättigheterna eller någon integritetsprincip som EU välsignat.

  När jag för 30 år sedan flyttade till det flerfamiljshus jag nu bor i, fanns ingen porttelefon men efter några år började portarna hållas låsta och måste öppnas, först med nyckel och sedan med andra anordningar. Det var svårt för de små barnen som var ute på gården och lekte, minns hur ett par barn 3 våningar upp fick skrika rätt högt flera minuter innan mamman slängde ned nyckeln.

  Ett tacksamt område för IT-teknik har det blivit. Systemet vi har nu krånglar; några av mina besökande säger visserligen att det funkar, andra lyckas inte. Själv har jag lyckats vid någon av de tester jag gjort. (Svårt att testa på egen hand.) I somras när satt i porten och väntade på Färdtjänsten, var där två tekniker som med en lap-top m fl anordningar och dokument försökte få ordning på systemet. Det hade åskat sades det. Vi skall få ett nytt system.

  Förvånansvärt många besökare säger sig ha blivit insläppta i porten av städaren eller andra men sen hör jag inte dörrklockan.

  Det är väldigt jobbigt att hålla sig hemma en hel dag för att vänta på en leverans som ska komma ”någon gång kl 9-16”. Brevbärarna har väl en kod som går överallt men man kan ju inte sprida koden till alla varubud och speditionsfirmor.

  Lästips: https://sandvikenhus.se/min-bostad/vanliga-fragor/att-bo-hos-oss/sa-anvander-du-porttelefonen.html

  Notera hur busringningar kan vara ett problem. Kommer att tänka på forna tiders hartsfiol…Enligt Wikipedia; Hartsfiol är ett slags redskap för att framkalla oljud som ofta används som bus eller practical joke. En tråd, till exempel en fiskelina, gnuggas med harts. Genom att spänna tråden olika hårt kan man uppnå olika ljudfrekvenser. Tråden kan fästas med en sugpropp på ett fönster eller med en klädnypa på ett fönsterbräde. http://bastmattan.blogspot.com/2012/03/nattlig-serenad.html

  Gilla

 4. Hej Lars,

  Great to hear from you again.

  I can se your problem going shopping, not to mention walking all the way back home dragging the purchased items with you. Wine bottles are quite heavy. And then you have the snow and the ice.

  Just a tip.

  My mother, when she was still with us, used Hemhjälpen and Hemköp to do her hopping. My mother compiled a shopping list over the week which she handed over to whoever came from Hemhjälpen on Wednesdays. Hemhjälpen faxed the list to Hemköp. The items ordered were delivered to her door the following day without any additional cost. It worked like a charm.

  I do not know if you get assistance from Hemhjälpen. They are wonderful people. If you do not I am sure that you can talk to the nearest Hemköp and make an agreement with them to accept your email order and get your food stuff delivered.

  I know that other chains offer the same service, ICA being one of them, but I found them considerably more expensive.

  Happy shopping from your computer.

  Erik.

  Gilla

 5. ”vad chatt nu är” Äsch, Sudden, nu koketterar med din förmenta okunnighet igen!

  Gilla

  • Tja, för mig betyder ”chat” ett lättsamt samtal, inte så seriöst . Pladder.

   Men enligt Wikipedia: Chatt, försvenskning av engelskans chat, är ett skriftligt samtal mellan två eller flera personer via internet eller annat nätverk. Ursprungligen syftade chatt enbart på realtidssamtal i exempelvis ett chattrum på internet, men har kommit att även syfta på kommunikation via snabbmeddelanden. Wikipedia

   Jag visste inte vad det betydde i internetsammanhang men hade en känsla av att man avsåg en skriftlig dialog. Man lär så länge man lever.

   Jag läser mycket men jag tror att de gånger jag läst en tidning om datorer eller IT kan räknas på ena handens fingrar.

   ”Skriftligt samtal” är en intressant nyskapelse.

   Sudden

   Gilla

 6. Hej Lars et al,

  I am sure that all your blog readers will join me in wishing you a very Happy Christmas and all the very best and good health for the New Year.

  I have, most certainly, have enjoyed every issue of you blog and I have learnt a lot from them. Keep up your good work, Lars.

  Erik.

  Gilla

  • Tack Erik för de värmande orden. Jo, jag vill också önska alla en God Jul.

   Det blir allt svårare att hinna med allt, någon skrivlust saknar jag inte men man måste ju tänka till litet också. Några säger att jag är ”finurlig”; ja så kan man ju kalla det.

   Det blir f n mest av korta kommentarer på Facebook och SFF forum, sådant som inte fordrar så mycket konstruerande. Fick igår ett ryck att putsa av en del samlat stoff för en bloggning men tappade farten. Vi får se om det blir något. Helt inaktuella saker men de väcker ju minnen hos fler än hos mig själv hoppas jag.

   Gilla

 7. Nadolig Llawen a Blwyddyn Newydd Dda https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=8jS3VAuK&id=FEB842277F789D15808ECA6237E8713D16A64448&thid=OIP.8jS3VAuK8g7WwqQYCTLwCQHaJ4&mediaurl=https%3A%2F%2Fth.bing.com%2Fth%2Fid%2FR.f234b7540b8af20ed6c2a4180932f009%3Frik%3DSESmFj1x6Ddiyg%26riu%3Dhttp%253a%252f%252fd1x7zurbps6occ.cloudfront.net%252fproduct%252fxlarge%252f174226-70785.jpg%26ehk%3DS9kC0BW%252fSQ5KN5CCnTna07foPFB%252bY7Dose2yOQFukhE%253d%26risl%3D%26pid%3DImgRaw%26r%3D0&exph=1200&expw=900&q=nadolig+llawen&simid=608010203573864636&form=IRPRST&ck=F860E9F943AEAA9532B51C8FA7AC7C6D&selectedindex=1&ajaxhist=0&ajaxserp=0&pivotparams=insightsToken%3Dccid_DynlXG3k*cp_FD0185435E2AD0FACAE46F74410C411D*mid_44A195833E334959122CA64BEC497735ADC2F224*simid_608003675221997879*thid_OIP.DynlXG3ktQYI904-eO5i5wHaIF&vt=0&sim=11&iss=VSI&ajaxhist=0&ajaxserp=0

  Gilla

 8. Det fixar sig säkert med din Iphone. Blwyddyn newydd dda.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: