Skrivet av: Sudden | 2021/12/25

Julstök

Det är mycket nu. Julen och alla dess detaljer inte minst ätandet. Har kylen full av mat Eva och vi skall äta upp. Det har varit litet oklart om och när Äldrevården köper mat och schemalägger i övrigt, såsom städningen. För säkerhets skull har jag därför själv begett mig till affären eller fått vänner och söner att handla mat åt mig.

I går på självaste julafton stod min äldrevårdare vid min port och undrade om han skulle köpa något. Jag kunde ju inte säga nej…

År har jag fyllt, 83. Övervägde att ha denna skojiga gamla Lindström-bild på mitt tackkort på Facebook men valde en mindre tydlig för att inte skrämmas.

Ha sina saker vill man ju. Man kämpar på.

Med all respekt för dem som anser sig måna om klimat och miljö vill jag gärna hånskratta över detta videoklipp. Ett rejält plums! Jag förundrar över att sådana här anläggningar överhuvud taget får byggas. Inte bara ”nedskräpning av naturen” utan även reella problem för sjö- och luftfart:

Att inte många behöver se dem är inget skäl, de finns.  Om någon tullar på sylten i skafferiet märks det kanske inte, men ”Gud har räknat sylten” som den goda modern skräms med när hon ville stoppa barnets snyltande.

Tack Mem!

Saltmätargatan finns men inte Sylträknargatan.

Å andra sidan, kraftledningar är inte alltid så trevliga heller, Här har den brittiska tecknaren Giles fångat detta förutom den litet grå vardagen i Storbritannien:

Läs affischerna från höger til vänster. Elektricitet var ju något dyrt och sällsynt i många länder och man eldade med kol för att få värme som framgår av denna Giles-bild:

Så väldigt brittiskt skulle jag säga.  Giles var även bra på ”typer”och politiker.

Vid vid mina besök hos mina tyska svärföräldrar på 60-talet minns jag hur min svärfar kom upp med kol från familjens förråd i bostadshusets källare. Några år senare blev det gaseldning men fortfarande med en (enda) eldstad i varje våning, alltså ingen centralvärme. Här är huset, ett efterkrigs ”Sozialbau” med min Volvo år 1965.

Jag är uppfostrad med att vårt land hade ett förträffligt system för elproduktion. El så det räckte och inte till de höga priser som förekom i andra länder som Tyskland. Där f ö kaffet också var dyrt.

Men elen har ju börjat bli dyr även i Sverige. Av någon anledning.

Vi kan ännu inte enkelt utvinna elkraft ur naturen. Stora anläggningar (kärnkraft, vattenkraft eller vindkraft) krävs normalt om man vill undvika fossilbränsle. När elkraft saknas kan man göra elkraft med ett lätt flyttbart fossilbränsledrivet elkraftaggregat på några tiotal kilo, här ett exempel. Här nedan har man satt fossilbränslemotorn med sitt bränsle direkt i verktyget. Som en kul grej antar jag:

Ett exempel till.

Att lagra elenergi är inte lätt, i dubbel bemärkelse. Även bränsleceller verkar ge tunga installationer. Fast försökte inte Nikola Tesla om inte tämja åskan så dock överföra energi ”genom luften”, utan ledningar? Men om jag fattat denna artikel rätt, är det måttligt med energi i en enstaka åskblixt.

På min tid ansågs Tesla rätt knäpp, bl a för att vi hade en egen el-pionjär att försvara , men jag tror nu att han även här har börjat erkännas som en stor tänkare. Läsning även här.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: