Skrivet av: Sudden | 2022/12/24

En julhälsning och en massa påtänkta julkort

Det är mycket till jul, allt hopar sig. Julkorten blir inte många i år. Här i alla fall en hälsning för alla; familj, släkt, vänner och bekanta och inte minst bloggläsare.

Sätten att kommunicera har blivit fler och man missar paradoxalt nog lättare ett budskap. Eller man ser något man vill kommentera men var fanns detta? Mycket spilld mjölk blir det i alla fall. Att ”räkna långsamt till 10” är fortfarande nog det bästa man kan göra när man har med IT-tjänster att göra. Come on boys! Men man ska tro på teknikutvecklingen!

Så här kunde det se ut med min enkla digitalkamera för ca 20 år sedan: Orignaltyg på Bassoffan, sedan sydde Annika B (som på köpet när hon gifte sig en gång också fick två till bokstäver i efternamnet) ett brunt överdrag. Funderar nu på att slänga soffan, man lever ju ganska ensamt, och det var länge sedan någon satt i soffan.

När jag för ca 20 år sedan började använda Internet roade jag mig att försöka sätta text till mina eller andras bilder. Här är något tänkt för gamla televerkare:

Blixtarna blev med tiden mindre dominerande. Eller om det var av grafiska/tekniska skäl. Här en sen ”krabba”. Och nedan ett dokument från 1940.

flyg förstås:

BHT-1 Beauty vid något tillfälle hos EAA på Barkarby.

Eller en bild lånad från en mycket spirituell sajt från en man i New York. Både avdomnade, sajten och säkert också mannen bakom (Se P.S):

Det var väl på strövtåg på denna sajt (där det bl a fanns  bilder från flygning av inomhusmodeller på ett livligt Grand Central Station förutom väldigt mycket om underliga flygfarkoster) som  jag även fann denna bild jag kluddade på:

En kille som hette Burnelli hade kommit på att ”lifting body”, det var bra det. En annan amerikan, Horton, hade liknande ideer medan bröderna Horten tyckte helt tvärtom!  

När jag slår upp ögonen på morgonen, möts jag av denna syn av min Horten-vinge. Den flög dåligt men det var mitt fel.

Ja mycket har jag hittat (tittat) på under dessa drygt 20 år. Nu är jag nyss bliven 84 och krafterna tryter. Som det heter. Vad håller man på med egentligen. Jo, man hänger upp sig på tillvarons detaljer och struntar i ”de stora frågorna”.

Många bilder har jag samlat ihop för detta inlägg, de kan ses här, ett tag i alla fall. Slå i glasen/och låt oss lustiga vara…

Kanske man vågar avsluta med det evigt elaka landet i öst. En egen bild från ett gotländskt utedass.

 

 

Sudden

P.s. Jag forskade litet efter källan till ett par av bilderna, men källan verkar förvunnen. Men den hette något med ”dannysoar” och jag hittade ett spår. Tydligen en gammal modellflygare! Man ser att någon noterat ett namn på ett tidningsklipp, och letar man efter ”Paul Grabski” så är han med i resultatlistorna här. Inomhusflyg.

Det häftiga planet med en stor flottör var från en tecknad serie/tidning för flygtokiga grabbar på 30-talet. Här skjuter vår hjälte ned något som ser ut som en sovjetisk Rata:

Läsning här och här . På köpet fann jag litet om Pancho Barnes som hade en son som hette just Bill.


Svar

 1. Mae’n fy rhyfeddu i fod gan Pancho Barnes blentyn. Mae’n rhaid ei bod hi wedi bod yn dywyll iawn pan genhedlwyd y plentyn hwnnw.

  Gilla

 2. Jo, det ligger något i vad du säger. Hon kom från en välbärgad familj där det fanns flygengagemang i släkten, hade kostats på utbildning, samt var gift med en präst. Hon har fått en lång intressant text i Wikipedia för sin roll inom flyget. Hon kanske inte bara var så ”hejig” som hon skildras i Yeagers bok, som han väl knappast kan ha skrivit själv. Säkert en bra pilot på sitt sätt, med det var ju Quill och Brown också, och de kunde ju därtill hålla i en penna. Quill betyder gåspenna förresten.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pancho_Barnes

  Gilla

 3. Gwn hynny i gyd, diolch yn fawr.
  Blwyddyn Newydd Dda!

  Gilla

 4. Jo visst, men jag följer seden att ta upp oföraragliga detaljer/kuriosa i mina svar, som kan vara till nytta för de läsare som inte vet det som avsändaren redan vet.

  I övrigt hade jag svårt att förstå förekomsten och uttalet av ordet ”walesare” som jag tyckte kändes främmande i min barndomsläsning om Huckleberry Finn och Tom Sawyer.

  I övrigt gillar jag Mark Twain, men inser att jag kan has en felaktig uppfattning om honom. Litet läsning för den som kan klicka rätt: https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/98717220

  Gilla

 5. Du verkar helt insnöad på flygplan. Har du inga andra intressen? Musik t.ex.

  Gilla

  • Nja, jag tycker jag är ganska normal i mina intressen. Men man vill ju ägna sig åt något man gillar och kan ”stajla” litet. Musik är för mig sedan barndomen kopplat till motgångar och känslor av underlägsenhet. Inte särskilt kul att skriva om. Men jag lyssnar oftast på P 2 när jag sitter vid datorn.

   Gilla

 6. Det låter inget vidare. Ditt förhållande till musik alltså. Du skriver ju, inte sällan, att du känner dig gammal och skröplig så jag hade tänkt muntra upp dig lite grann genom att skicka dig en länk till en ganska lång film om en berömd sångerska, som en gång var ung och vacker, men nu knappast ens kan prata. Plus en kortare video som visar hur hon är idag. Men då filmen är lång och innehåller en myckenhet musik och sång och du inte tycks uppskatta musik, så struntar jag i det då du kanske bara blir deppig av det. Dessutom är det populärmusik, vilket kanske inte sitter så bra…

  Gilla

  • Hej du! Jag tackar för omtanken. Jag undrar vilken sångerska du tänkte på, Lill Lindfors kanske. Hon är några månader yngre än jag men verkade väldigt lik sitt gamla jag (!) på sin 80-årsdag, det såg jag i en gammal Nyhetssändning i TV4.

   Här en lämplig sång: https://youtu.be/HQ9gIfjGJsU

   Gilla

 7. Nej, hon är amerikanska och heter Linda Ronstadt.
  Ett litet smakprov. https://www.youtube.com/watch?v=OYLSvXYp_5U&ab_channel=RHINO
  Men nu är hon gammal (fyller 77 snart) https://www.youtube.com/watch?v=sPzHHwbBNbI&ab_channel=CBSSundayMorning

  Gilla

 8. Nåja, här är filmen, som väl närmast är en biografi över denna utomordentligt mångsidiga sångerska.

  Den är 90 minuter, tror jag, och speglar hela hennes karriär.

  Gilla

  • Tack! Jag har inte sett filmen om/med henne, men läst vad Wikipedia skriver. En mycket duktig och hedervärd person.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: