Frågor & svar

I samma anda som Falstaff, fakir, som besatt all världens kunskap, är jag beredd att bevara frågor eller kommentera synpunkter, alltså i en något mästrande ton och med avsaknad av självkritik, men städse med läsarens väl och ve för ögonen som ses av denna lilla pedagogiska moralitet. Jag mäktar förstås inte nå Axel Wallengrens nivå, men min smala lycka är att han var sorgligt okunnig om aktuella termer inom aviatiken som fokkernål, ratering, vingglidning, torradiabat, förgasaris m m.

Här kan du alltså fråga om det du vill veta men aldrig vågat fråga om. Du kan också skriva här även om du tycker att din undran eller kommentar kring ett blogginlägg kanske inte har med ämnet att göra. Att avvika från ämnet anses ju ibland förkastligt och det kan onekligen bli trassligt att i efterhand följa en ”tråd” eller snarare ”härva”.

Alla är dessutom välkomna att svara/kommentera. Jag vet antagligen inte allt.

Skämt åsido, det finns kanske andra sätt att infoga en frågespalt i en blogg. När jag blev utslängd från SFF funderade jag snart på andra sätt att publicera mig. Efter att någon månad ha sänt rund-mail till ”Lasses Fan Club” startade jag så min blogg. Då hade jag även funderat på ett ”flyg-forum” som en person föreslagit. Ett forum är inte så svårt sa han, även om andra klagar på mängden ”spam” eller på att det är konfliktfyllt att moderera. Min erfarenhet från SFF forum, Postvagnen och efter att ha något följt DN:s moderering av en viss tråd hos en kolumn-skribent, är att det nog snarast är moderatorerna som är problemet. Spam och ”illasinnade/olämpliga inlägg” har inte varit något problem på min blogg (ännu…). Mina inlägg (poster) är f n 74 st. Ca 180 spam har automatiskt tagits bort, och bara en kommentar av ca 280 st (inkl. min egna, som kanske utgör ca hälften – en tredjedel!) har varit ”klart illasinnad”. Spamautomatiken har varit tvekande i 2-3 fall, och de var ärliga inlägg. Det verkar vara ungefär som med mailsystems skräpfilter. Man får kolla dem då och då. Ärligt menade mail kan fastna där.

Välkomna!

Sudden

Svar

 1. Hej undrar vart du fått tag i den här bilden :

  det står under mer kring radio. Undrar nämligen om jag skulle kunna få låna den? Ska användas i en powerpoint i ett grupparbete på univeristetet, tacksam för snabbt svar!

  Gilla

 2. Hej Therese! Jag har svarat direkt till dig i mail. Bilden är ”stulen” från tecknaren Hans Lindström som någon gång visade den på http://www.bonton.se/sv/index.htm

  Hälsningar/Sudden

  Gilla

 3. Hej – får jag kommentera Dina rader (juni 2011) om Fredrik Lambert-Meuller? Hans koppling till Sandemar var två-faldig kan man säga. Hans syster Elisabeth Lambert-Meuller var gift (1942-1953) med Claes Braunerhielm – då ägare av Sandemar och så arbetade och bodde hans bror Hans ”Bosse” Lambert-Meuller (död på Sandemar 1995) livet ut på Sandemar.
  Läs gärna min bok Tack, General ! som utkom förra året och som handlar om familjen och FLM´s farfar och farfars bror, som båda emigrerade 1850 till Amerika. Farfar återvände under det att brodern stannade och blev den högst rankade skandinaviskfödde officeraren i den Amerikanska armén under inbördetskriget. Han kallade sig för Carlos Stolbrand.
  Mvh
  Tomas Risbecker

  Gilla

  • Tack Tomas för tipset!

   Jag känner inte de berörda släkterna och har bara besökt Sandemars Slott för kanske 15 år sedan som deltagare i en rundtur till några platser av kulturintresse i Haninge. Jag minns någon praktfull och känd målning av Ehrenstrahl samt fick för mig att byggnaden var flyttad från Finland men när jag nu googlat litet inser jag att det bara handlade om timret. Kanske huset dock timrades samman i Finland och sedan plockades isär inför transporten över havet till Sverige. Ett monteringsfärdigt hus så att säga!

   Jag har skrivit om Fradrik Lambert-Meuller även på https://larsan13.wordpress.com/2011/10/11/filmtajm-jonkopings-flygplats-och-dess-invigning-1935-sparmann-jagaren-och-en-byxkjol/ men det ger nog inte så mycket nytt för dig. Jag har tidigare hos SVT sett den dramatiska störtningen i Jönköping på film, med de sista spinn-varven, men hittar nu ej detta videoklipp. Jag tror SVT-inslaget även innehöll en intervju med F L-M.

   Ca 5 km (sjövägen)från slottet låg den s k Gålöbasen, där en del av F 2 huserade med sina sjöspaningsplan. Som jag nämnt i något inlägg tjänstgjorde Albin Ahrenberg där en tid och han var säkert ibland gäst på Sandemar, sällskaplig som han var. Både Ahrenberg och Lambert-Meuller kom, fast i olika roller, att syssla med allierade och tyska krigsflygplan som hamnat i Sverige under kriget och som skulle tas om hand. Skrotas, samlas samman, lämnas tillbaka, kanske flygtestas (av L-M).

   Det finns mycket på webben om Sandemar-egendomen som under några år var omskriven i samband med ”uppstyckning” och ägarbyten men jag har inte grepp om detta.

   Jag fann vid mitt googlande i ett Flickr-bildalbum från en Sune Nilsson några bilder hämtade från tidningen Se från 1945 då den engelska flygmarskalken Sir Arthur Tedder besökte Sandemar tillsammans med vår FV-chef, och på en bild finns även Elisabeth och Claes Braunerhielm. Se http://www.flickr.com/photos/sune_nilsson/6147065395/ . Det finns ytterligare två bilder, från köksregionerna.

   Och så finns ju Sandemars naturreservat… Se exempelvis http://curthult.blogspot.com/2011/05/sol-sandemar-och-sommargylling.html

   Sudden

   Gilla

 4. Hej.
  Läser man texten vid bilden med Signe Hasso på Bromma Blocks så stämmer den inte. Texten lyder: ”….. stod förut de mäktiga Boeing Stratocruiserplanen som SAS hade beställt.” SAS beställde i och försig 4 stycken, men dom aldrig kom till SAS utan BOAC övertog ordern och fick flygplanen istället.
  mvh
  Lars T. Wahlström

  Gilla

 5. Hej Lars! Jo Hans Jakobsson som skickade mig de två väggfotografierna påpekade detta fel och jag påpekade det också i mitt blogginlägg https://larsan13.wordpress.com/2013/02/09/bromma-flygplats-och-koptempel/. Felet finns primärt i Blomma Blocks historik på webben om byggnadernas historia.

  Sudden

  Gilla

 6. Ang flygbåtar

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article3702073.ece
  Mvh Jan Bergström

  Edit: Man tackar! Jag har fört in denna länk i det inlägg din kommentar syftar på, ”Om nosar med mera”. Jag lyckades inte ändra kommentarens rubrik ”Frågor och svar”

  Gilla

 7. Hej,
  Hans Martinelle som du skriver om är min pappa. Oj så roligt att läsa och jag såg även en bild på min fina farmor.

  Gilla

 8. Hej Nickan!

  Det var kul att du fann bilder och text om din pappa och farmor. Namnet ”Martinelle” finns nog på 7-8 bloggposter och det finns åtskilliga bilder. Jag kom faktiskt inte ihåg att jag lagt ut bilden av din farmor på besök hos oss i Norra Sköndal ca 1974. Dina föräldrar bor ju inte så långt bort från mig och jag har väl också någon gång tänkt att ringa men det har inte blivit av. Men varje gång jag hör talas om Sorunda, Lars Widding, Mexico, Terrängvägen eller biografen Västan, tänker jag på dina föräldrar. Eller svensk folkdans för den delen.

  Här en bild från 1964:

  Hälsa dina föräldrar!/Lasse S

  Gilla

 9. Hej Lars! Alltid trevligt att smyga in här på Din blogg. Den fyller funktioner!
  Nu behöver jag hjälp. Skulle Du vilja stoppa in en grej i Forumet, där det framgår att jag uppträtt olämpligt och därmed är avstängd för vidare uppdykande på SFF:s forum. Jag har inte varit schysst mot Hr Bengt Ekbladh, anser man och sålunda verkställde jourhavande moderator avstängningen. Goa hälsningar från kompis Sture Tingwall/sommarsol.

  Gilla

 10. Hej igen! Nu gäller tydligen snabba ryck! Forummoderatorn har lovat införa kommentar till min avstängning, så Du behöver inte göra något!Sture

  Gilla

 11. Hei from Japan

  I am a Japanese female living in Kobe city, Japan.
  You do not know me, but I have just found out in your blog ( 2012/09/12 ) that you seem to have known Thor Hafstad personally and I could not help but reach you to say Hei.

  As you have probably known, he has passed away back in January this year.
  It was a blow. Knocked me sideways…
  Ever since 2004, Thor-san has been ( and still is ) like a Norwegian grandpa I’ve never had.

  I miss him so much.
  And I was wondering if you knew some things about him that I never knew. :’)

  Currently, I am looking for a job in Scandinavia preferably in Norge.
  And since I have promised Thor-san that I will be working and living in Norge someday, that is what I am trying to do.

  Although we had been communicating through our e-mail almost everyday, we had never met each other in person which I greatly regret.

  I hope I will get to see his beautiful country one of these days with my own eyes…

  Hugs and greetings from Japan

  Chie Minato

  Gilla

  • Thank you Chie,

   What a surprise!I will respond to your nice message later, probabbly by e-mail. I met Thor only once (June 2009) but we exchanged mails and photos for a couple of years, and I also have a 8 mm film from when lived in Sweden. It will take some time to gather all photos I have;. The written corrfesponce is in Swedish (Thor spent a few years with SAS in Stockholm). He then planned to become an airline pilot, also air trafffic controller, but changed to a career as University teacher in Trondheim.

   Here you see Thor in 1958 in a SAS hangar: https://larsan13.files.wordpress.com/2012/09/thor_hafstad_1958_sas.jpg

   Regards(Lars

   Gillad av 1 person

   • Hi, Lars-san,

    Thank you so much for your reply.
    And…yes, please do send a message to my e-mail address as it seems the content of the conversation is getting kind of personal to Thor-san. 🙂

    Yes. I have heard he spent quite a length of time in Sweden with his family. So…that was when he was working for SAS then…

    Oh…I just took a look at the picture you have kindly linked above.
    He looks so young and carefree. :’)
    But ‘him’ having been a teacher in Trondheim is news to me.

    Thank you again, Lars-san.
    And please do not rush yourself to find his photos and a film.
    But when you do find me some, I will be SO happy and thrilled, I’m sure ! 🙂

    Yours,

    Chie

    Gilla

 12. Hej, jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig med anledningen av att du skrivit om min far Anders Åberg och hand verk vid sjukhusets entré. Ring mig gärna på 07x-56yy76z9!

  Mvh Pål

  Gilla

  • Hej Pål! Vi har ju etablerat kontakt. Här ett annat verk som jag inte sett.
   Airplane sculpture by Anders Åberg, Arlanda airport, Sweden

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: