Skrivet av: Sudden | 2010/04/20

Roligt förr i tiden – film, TV, revy – några webbtips

I mitt sökande på världsväven (översättning från den just nu så aktuella isländskan av det vi själva så platt kallar ”webben”) fann jag en mycket gedigen kulturhistorisk sajt om Strömsund. Bakom står en Gunnar Ulander vad jag förstått. Om denna trakt vet jag inte mycket men jag besökte den ett par gånger eftersom Åsas fantastiska faster Signe hade en hus (sommarbostad) på Kyrkbolandet. Intill fanns visst en f d helikopterpilot- om man nu skall se till det flygiska.

(Jag kommer att tänka på Håkan Winlöfs och Curt Löfwenbergs fylliga kulturhistoriska sajter om Långshyttan respektive Vidsel där man förstås även finner en hel del flyghistoria.)

Nå, här fanns mycket om en stor bygdens son, Yngve Gamlin. Teater- och filmregissör, konstnär, idéspruta. Son till en begravningsentreprenör ser jag. (Liksom Ingmar Bergman och Roy Andersson gjorde han bl a reklamfilmer och några sådana av dessa herrar har skymtat i tidigare inlägg.) Samarbetade med bl a Povel Ramel. Han hade även känsla för språk och några har väl hört hans nonsensryska eller dalmål(?) liksom nonsensjamska (eller är den äkta)?

Via denna sida och dess vidarelänkar kan man finna mycket att se och lyssna på. Intressant är att en annan stor man med Strömsundanknytning, Beppe Wolgers, även skymtar i ett tidigt ”Skäggen”-program, där man även hittar en härlig ”avrättning” av Ingmar Bergman. (Yngre personer vet nog inte om hur ”konstnärshögfärdig”  IB en gång upplevdes.) Den finns en bra bit in i det första SVT-länken i det program som hette ”Fasad” som väl får ses som ett tidigt steg i de så omdiskuterade (”skandalösa” då, men idag snarast upplevda som vänliga. Vem kan bli arg på Beppe Wolgers?) ”Skäggen”-programmen i TV. Där förekom bl a Jan-Öjvind Swahn, Lasse O’Månsson och Hatte Furuhagen (väl?), med Åke Söderqvist som samtalsledare. Och Hatte – ja då tänker man ju på Mosebacke monarki o s v (det är bara att söka inom Youtube). Om Skäggenprogrammen kan läsas i bl a denna artikel i tidningen Stofil som jag i dag hörde kommer att upphöra:

Kapten_Stofil

Vidare finns klassiker från Knäpp Upp-produkterna där Yngve G bidrog. Vi finner på sidan bl a den epokgörande (som jag ser det) ”Från ax till limpa” samt klipp från klassiker från ”I rök och dans” med Martin Ljung och ”Ratata”. Vem minns inte (?) ”Leipziger-mässing”.

Naturfilmer och även kulturdokumentärer var tacksamma att parodiera, och kanske tog Yngve G död på dem med filmer som ”Sävdykaren” och ”Hjolbänningarna” som kan hämtas hem via sidan.

Jag slås av hur akademisk och studentikos stilen ofta var, samt även långsam. Man märker det fruktbara inflytandet från det akademiska folkbildningsideal som Radiotjänst hade såsom public service-bolag. Det finns ett samband melaln den ”akademiske” Gösta Knutssons frågesport till Radiotjänst-tjänstemannen Tage Danielsson (med ”Andersson i nedan” på mina söndagmornar), Hasse Alfredson och Tage tillsammans (Svenska Ord) och så Povel Ramel som ju ofta hördes i radio innan han sökte sig ut på revy- och teaterscenerna. En mycket viktig person i sammanhanget var Per Martin Hamberg med ”Tjugo frågor” vars kvicka och associationsrika tänkande på sätt och vis förs vidare med hjälp av Ingvar Storm i ”Spanarna” och ”På minuten”.

Om detta och svensk humor finns mycket mer – och sakkunnigare – att läsa på webben som hos Kapten Stofil exempelvis.

Sudden, som har litet problem med några av länkarna jag ger. Men leta själv på http://www.flata.net/gamlin/film (där några av länkarna är brutna)


Svar

  1. Tråkigt att höra! Att vi inte längre ska få veta vad min store idol kapten Stofil har uträttat! Åkte in i kaptenens hemstad Töreboda förra veckan. Mitt första besök någonsin och på jakt efter bolaget. Töreboda var större än jag trott och bolaget fanns där.

    Med sorg i hjärtat tecknar jag adjö som Stofils evige följeslagare. Kommer alltid att minnas hur han befriade Ulf Schenkmanis och Lars-Eric Samuelsson ur nackamasten.

    Gilla

  2. Hej Kjell!

    Jo, detta med att tidskriften ”Kapten Stofil” skulle upphöra var något jag fick veta just när jag skulle börja skriva posten. Den hade jag ju förberett under några dagars tid. Senare visade sig det ju också att Stofil-sajten hade en mycket informativ historik över ”Skäggen-programmen” med bl a en hel del om alla telefonklagomål som kom in. Stollar fanns redan då, fast i dag skriver de kommentarer till tidningsartiklar på webben… Men då var det ett stadsbud som på Centralens perrong ropade högt när han såg Åke Söderqvist stiga av tåget ”där går den knäppe dj-veln!”

    Det vi i dag upprörs över kan ju verka oförargligt om några år. Vad kommer vi att säga den dag ”nya Slussen” är färdig? Om man nu får uppleva den dagen.

    Hatte Furuhagen var aldrig med bland Skäggen ser jag nu men han passar in i min ”hypotes” om akademiker som måste skämta ibland för att stå ut, eller vad det nu är som driver dem.

    Joakim Lindengren är pappa till inte bara kapten Stofil utan även en utsmyckning ”Soppatorsk” vid rastplatsen på väg 50 vid Hammarsundet strax söder om Askersund. Denna kan man se bl a på denna geocache-sajt:

    http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GCR4XH . Lycka till med bildarkivet där, de brukar knasa ibland är min erfarenhet.

    Man kan tydligare se konstverket på en av bilderna på bloggen http://scienceblogs.com/aardvarchaeology/2009/11/weekend_at_the_manor.php

    Sudden, som inte kommit igång med att leta geocache-gömmor än i år

    Gilla

  3. Tack for den hedersamma resensionen!
    Det finns lite nya gamlinfilmer att se pa filmsidan bl.a. ”Kan Bussen Komma” och Gamlins Stadsbesok hos Tage Erlander pa Harpsund

    Gilla

  4. Hej Gunnar!

    Tack för din respons. Jo, din ”Flata-sajt” var och är ett ymnighetshorn. En av mina första upplevelser av Yngve Gamlins filmkonst var ”Från ax till limpa” som förspel till ”I rök och dans” (?). Då tog man allt på allvar och vart redigt förbryllad. Crazy-humor.

    Jag har njutit av de två nya filmer du tipsade om. Även ”Kan bussen komma” började mycket ”på allvar” och har ju en titel som ger associationer. En skön knick med knäet har kvinnan för att få upp mjölkkrukan på mjölkpallen men att resa sin fallna cykel klarar hon inte själv; en gång hade cyklar inte alltid stöd. Först efter ca 5 minuter insåg jag att det är ”skoj”. Den hotande tragedi som får hjärtat att nästan stanna hos åskådaren av ”Systembolagsbussen” avvärjs snillrikt. ”SJ-bussen” var mycket bra gjord och har även ett raffinerat slut.

    Republiken Jämtlands presidents officiella statsbesök på Harpsund är ju ett fantastiskt arrangemang. En välregisserad ”happening”. Att få statsministern och hela hans ”stab” att ställa upp. Roligt att få se Tage Erlander och en ung Sten Andersson. Ytterligare några går väl att identifiera, Aina skymtar väl liksom Allan Larsson (?). Jag försökte identifiera helikoptern och tror det är SE-HBE, en mycket udda variant av Bell 47 som fanns/finns i ett enda exemplar i Europa. Bell 47 var annars en mycket vanlig typ, inte minst hos Ostermans.

    Nästan visionärt var ”grälet” i Harpsunds-ekan mellan Sveriges statsminister och Republikens president. Jämtland har varit ockuperat av grannländer med början år 1111 nämnde presidenten i sitt tal och framhöll att förhållandena aldrig varit mer spända än nu; något Erlander också nämnt i sitt välkomsttal. I ekan finner presidenten plötsligt anledning påpeka efter en titt på klockan att han nu är berättigad till fullt dagtraktamente (en ”avvikelse från ämnet” typisk för ”crazy-humor”). Ersättningar till politiker var redan då en känslig sak… Gamlin tar fram en borrsväng och börjar borra i ekans botten för att ge eftertryck åt sina argument. Det påstås att Gamlin tagit med sig ekans bottenpropp för att ge eftertryck åt kraven på ekonomisk understöd till republiken. Detta verkar inte framgå av filmen.

    Två skärmdumpar ur filmen (från SVT:s sändning. Knappast en nyhetssändning utan troligare från ett ”kulturprogram” skulle jag tro):


    SE-HBE finns nu bevarad på museum, dock inte som minne av statsbesöket i Harpsund. Se http://www.nordicrotors.com/SE-HBE

    Sudden

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kategorier