Skrivet av: Sudden | 2013/03/05

Mest skoj

För ett par veckor sedan sympatiköpte jag ”hamburgerkött” för jag tyckte synd om hästarna som förtalades så i medierna. 130215_Hamburgerkött

(Vad det ljusa föremålet till vänster i bilden är gäckar mig.)

Jag trodde  nämligen ”hamburgerkött” var gjort på häst och förvånades därför av att förpackningen sades innehålla nötkött. Googlade och fann att det är ganska komplicerat vad hamburgerkött varit och numera är men att det idag normalt är nötkött. Jag kommer också att tänka på ”hamburgare” som jag hade för mig kallades ”parisare” förut. Men det var inte så enkelt det heller, liksom inte heller sambandet med ”parisersmörgås”. Några minns förresten kanske den rundlagde och hungrige Frasse i den populära serien Karl-Alfred. Frasse eller J Wellington Wimpy, gillade parisare medan Karl-Alfred fick sina enorma kroppskrafter från spenat. Frasse

Det sägs att den brittiska Wellington-bombaren fick sitt smeknamn genom denna amerikanska seriefigur.

Söndagen var rätt ansträngande, först Vasaloppet och sedan Johan Olssons fantastiska femmilslopp. Femmilen är den förnämsta sportdisciplinen, även om masstarten tagit bort mycket av dess finess. Här blev det subtil spänning ändå.

SKID_LARS_1945_2

Detta gav mig också kraft att äntligen försöka ”laga” min fjärrkontroll för TV:n. Den har sedan länge fungerat dåligt, man fick nästan gå fram till TV:n för räckvidden var dålig, särskilt för knapp ”1”. Jag anade vad felet var, nämligen att den gummiduk som är utformad med ”vårtor” som manöverknappar som vid tryckning får kontakt med en motsvarande yta på ett kretskort, hade släppt ifrån sig alltför mycket kletig olja. Jag har råkat ut för det tidigare och min vän TV-konstruktören har berättat om fenomenet. Problemet var som ofta att utan några skrivna anvisningar öppna dosan utan att ställa till med skador. Utformningen var nu sådan att det egentligen var självklart hur man skulle försöka bända isär den så att de hakar som går in i motsvarande fördjupningar släpper. Några mer eller mindre dolskt gömda skruvar verkade inte finnas.

T-röd fick duga för att få bort ”kletet”. Jag fick även ihop dosan utan alltför många fula märken och den fungerar nu mycket bättre.

Erik Johansson har i en kommentar till mitt senaste inlägg beskrivit en helt naturlig användning av sådan programvara som innebär att man kan ”fjärrstyra” en annan dator. Jo, jag hade ju det på känn. Det måste ju förekomma internt inom företag och organisationer, där de som svarar för IT kan gå in och hjälpa anställda som har problem med sina datorer. Jag kommer att tänka på min tid vid Teracom 1992-1998 och mina kontakter med dess IT-avdelning. Somt var bra, annat inte. Internet var då i detta telekommunikationsinrikade företag inte tillgängligt för alla men jag lyckades tjata mig till en modemanslutning. Chefen var förresten norrlänning och flyttade sedan ”hem” till ett annat jobb och i sitt avskedstal gladdes han över att han nu skulle kunna åka snöskoter (och därvid slänga ölburkar omkring sig i naturen) samt jaga älg. Allt norrländskt är inte så föredömligt.

Genom detta mitt behov av Internet för mina internationellt inriktade verksamhet fick jag en erfarenhet av surfning som senare plöjdes ned i SFF Nätkasse.

Häromdagen dök detta helt självmant upp på min skärm:

Tillståndskontroll

Jag har här klickat fram en info-ruta. Jag har inget minne att jag sett ett sådant meddelande tidigare. Kanske jag en gång beställt funktionen, exempelvis när jag installerade min dator. Meddelandet kom förresten på 4-årsdagen av detta tillfälle. Ett exempel på att det är många som kan gå in i din dator och dona eller kolla. Man får lita på att de är ute i goda avsikter.

Jag vet personer som är fixerade vid att försöka få bort virus, trojaner och etrusker och vad det heter och det finns beskäftiga firmor som låter dig testa deras tjänster varvid det visar sig att det finns många 10-tals ”knas” i din PC. Man tar gratis bort tre knas, vill du få bort mer får du betala.

Min datakonsult har någon gång sagt att det är firmorna som säljer säkerhetsprogram som gör de stora förtjänsterna av virusspridande o d och har ett intresse att skrämma PC-ägarna, ja kanske t o m genom att själva sprida virus o d.

Jag har alltså en raljant inställning till datasäkerhet och PC:ns funktion, jag orkar inte bry mig. En vän skrev härom dagen något som är helt i linje med min syn på PC-problem och mina erfarenheter: ”Du vet väl min definition av felmeddelande i datorn: ‘Ett felmeddelande är ett meddelande som är fel’. Så upplever jag dom. Ytterst sällan som det kommer ett relevant felmeddelande. Naturligtvis ökar sannolikheten med min dator som står på gravens rand. Det tar mig minst en halvtimme att starta upp den med olika förfarande varje gång och ständigt nya ‘felmeddelanden’. Om jag låter den stå på ett tag, går ‘CPU-användning’ upp till 100 % och då kan jag inte göra något alls, utom att stänga av och starta på nytt. Sysselsättningen är tryggad. Tur man är panscho.”

Jag körde hos Microsoft en slags kontroll att inget ”elände” hade hamnat i min dator:

Säkerhet

Efter att ha tuggit igenom drygt en och en halv miljon filer, vilket tog ca 4 timmar, konstaterades att noll (0) filer var infekterade. Ska man tro på ett analysprogram som ger att sådant svar, man har ju som sagt sett andra analyser? Naturligtvis smiter Microsoft undan ansvaret med att säga att man skall bekanta sig med andra säkerhetsåtgärder och länken ”Skydda din dator” leder till ett veritabelt annonsblad.

Men världen är nu inte seriös så varför skulle just IT-världen vara det? Inte bara Clas Ohlson utan även Bill Gates har blivit rik på oss tekniknyfikna.

Slutligen fann jag hos SVT Gävledala ett bra inslag om flygmuseifrågan. Det intressanta kommer ca 7:40 minuter in. Inslaget finns i skrivande stund bara kvar några få dagar till. Dock verkar det som det ännu kan ses här.

Sudden

.


Svar

  1. Hej

    Intressant med hamburgerköttet. Har också köpt några gånger men det har alltid varit häst. Från olika sydamerikanska länder tror jag

    Gilla

  2. Enligt vad jag googlat mig fram till är hamburgerkött idag nötkött. I allmänhet.

    Min f d hustru är uppvuxen i Tyskland under brinnande krig och kanske det var därför hon tyckte när vi sågs sist att dagens mediastorm och folks påstådda oro för hästköttet är litet fånig. Har man ont om mat så äter man det som finns. Medan sonen framhöll att folk ju inte vill bli lurade.

    Synd är det för oss som är kristet/Lutherskt uppfostrade att man slänger bort fullt duglig föda. Samma gällde vid Tjernobyl för renkött som ju kunde späs ut med kött utan bequerel i.

    Herregud, hur fjompig får man vara! Eller…

    Gilla

    • Har förresten mailat Dafgårds. Någon sa att de inte har svenskt kött i någon produkt trots den stolta devisen ”Gott från Västergötland”. Nu kan det förstås vara gott ändå men många tror nog de använder svenskt kött. Gärna från det landskapet

      Gilla

  3. Hej Lars et al,

    Hamburger kött!

    I just wander what that really is as I am always suspicious about ready made minced meats and meals. Yes, we eat minced meat but we go to the butcher and select a chunk of meat which he / she then will mince for us. And we do not have to worry too much about the E additives either, some of which were listed on your label, as the meat we buy is mostly locally produced.

    I used to have a book called ‘The E book’ which listed all the E substances and which told me what they were and of any beneficial effects they may have and also any health risks they were known to have. My son has that book now and uses it. The E numbers are listed here in the website below but not any beneficial or damaging effects they may have. I understand that the book I had is now banned.

    http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

    Yes, this list tells me if the E number is approved in the EU, but not by whom. One can only fear that is comes from those with that infinite wisdom they have in Brussels. Everyone knows that E621 is harmful but it is still approved in the EU. It makes me ponder.

    I also wonder what will happen to all the products that have been withdrawn from the shops. I read that, I think it was in France but may stand corrected, it was to be given to the poor. Well, if horse meat is the only not declared ingredient I think that they are doing the right thing. I have nothing against horse meat. It was frequently on the menus in Luxembourg when I lived there and I liked it. What I do not approve of is that the label on the package can not be trusted.

    Gilla

  4. Hej Erik!

    Jag har aldrig bekymrat mig, eller valt (eller tvingats välja) att inte bekymra mig, för datavirus, gifter i mat eller något annat av ”samtidens stora tvisteämnen” enligt våra PK medier. Det gör ju att man ibland kommer i underläge mot någon som vet, eller anser sig veta allt, om datavirus, slemma spammare, radioaktiva och andra skadliga saker i maten, vindkraftens välsignelse eller vad annat som påstås vara helt avgörande för människosläktets överlevnad.

    För mycket eller för litet fett i maten, tja.

    Mi f d fru var alltså måttligt road av uppståndelsen kring hästköttet och kanske det egentligen inte var för att hon en gång var van att äta vad som fanns utan för att hon ibland helt enkelt har en åsikt som hon inte helt enkelt kan fås att vika ifrån, believe me. Men jag minns däremot hur hennes far berättade om hur han och hans kamrater på sin väg mot Stalingrad måste äta kråkor. Det var inte så gott precis. ”Lyckligtvis” blev han sårad och hemtransporterad och överlevde. Här ser vi denna man i en litet lugnare miljö, drygt 20 år senare.

    ”En armé marscherar på sin mage” sa visst Napoleon en gång. Medan en SFF forummoderator tyckte att FV:s fältbagerier inte hörde till vår flyghistoria.

    Man kan ibland irriteras av dagens småaktiga tjafsande om det finns hästkött och några giftrester i käket.

    När det gäller malet kött har jag inte riktigt klart för mig när man vid matlagning skall ha nötfärs och inte fläskfärs och vice versa. Det finns lyckligtvis blandfärs också för oss indifferenta.

    Apropå osäkerheten vad som finns i färsen, fann jag i mitt letande efter skoj Karl Alfred-filmer en scen där Frasse hade köttkvarnen med sig. Han greppade ankan med vänsterhanden och vevade kvarnen med höger och sedan ställde han stekpannan över elden. Inga problem med E-koder eller leverantörsmellanled och sådant.

    Sudden

    Gilla

    • Ett ställe på Vasagatan serverade råka under några år. Kom aldrig till skott. Får nöja mig med nya franska kedjan Picard som för fryst fylld vaktel och pärlhöna 🙂

      H

      Gilla

  5. Hej Hans!
    För något år sedan såg jag ett TV-inslag om att råka eller om det var någon annan fågel som var ”inne”. Kaja kanske. Någon begav sig ut på den sörmländska vischan för att jaga.

    Mera nyligen intervjuades en restaurangägare (kvinnlig) på Norrmalm vill jag minnas som serverade hästkött. En bild visades och jag kom att tänka på Minerva, en restaurant som kom i ropet på 60-talet och då presenterades som ”fransk kvarterskrog”. Vi gick med nöje dit några gånger, men vi var inga restauranghabituéer.

    Minerva finns kvar även om framtiden kan vara oviss ser jag:http://www.restaurangminerva.com/

    På 60-talet bar skylten de franska färgerna men nu är det något mer strama franska symboler.

    Jag ser att Minerva för tio år sedan serverade hästkött! Se http://www.svd.se/mat-och-vin/krog/traditionella-hastratter_28067.svd

    Gilla

  6. Hej Lars,

    I am the kind of person who wants to know what I am eating. I mentioned E621 in my input for the simple reason that I tend to get high blood pressure. With the help from my doctor I am now between 110 – 130 over 60 – 70 where I am supposed to be. As E621 tends to shoot up the blood pressure it does not make sense to me to listen to what the doctor tells me and then go home and eat food with E621.

    http://www.allergylink.co.uk/#/blog/4563785269/Adverse-reactions-to-MSG-Monosodium-Glutamate-(E621)/2350841

    Råka! When I lived in England I used to buy that from the delicatessen shop. These were very young birds taken from the nests. I fried them in butter. This is, of course, a very seasonal food but I liked it very much and bought it whenever it was available. Perhaps the older birds are not so nice. I have always gone for young birds.

    Gilla

  7. Det förefaller (googling…) som råkan förr i tiden var ett välkommet tillskott i kosthållet i de sydliga delar av Sverige där den fanns. I Hammenhög i Skåne serveras råka på gästgiveriet, från början av juni och några veckor framåt, En gammal tradition. I Nordisk familjebok stod att ”råkans kött ätes understundom”. Råkan finns i mellersta Sverige bara på enstaka platser, bl a i Uppsala. Jag hittade inget om råka stod på menyn i någon Stockholmsrestaurang men ”råka” är ett svårt ord att googla på.

    Här en sju år gammal artikel i DN:

    http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/middag-i-sikte

    Gilla

    • Hej

      Tack för länken. Restaurangen hette ”la Corneille” som hade råka på Vasagatan på 80-talet. Betyder kråka eller råkunge tydligen.
      Hans

      Gilla

  8. Min minnesbild från serietidningarnas värld är att Frasses favoriträtt var ”Parisare” som ju oftast är en hamburgare men där man mellan brödskivorna också har klämt in ett stekt ägg. Kanske var det från början en felöversättning från engelska till svenska av ordet hamburgare. Hur som helst så har jag alltid förknippat Frasse med parisare. Att Karl-Alfred blev stark av spenat har jag emellertid aldrig kunnat förlika mig med.
    Jag tror aldrig jag ätit råka. Min far berättade att det hände att man under kriget åt råkans närmaste släkting, nämligen kråka. Man käkade också bl.a. trut-och-måsägg. På Tennstopet, som är en av mina favoritkrogar i Stockholm, kan man varje vår beställa in en skapligt anrättad kråka. Förra året gjorde jag detta och blev inte missnöjd. Så om någon känner sig sugen på kråka så är det hög tid att beställa bord på Stopet.

    Gilla

  9. Hej Curt! ”Tennstopet” och ”kråka” var bra ord att googla på, bättre än ”råka och restaurang” som jag prövat tidigare.

    Men jag förstår om min f d svärfar inte tyckte att ukrainsk kråka var någon höjdare. Förhållandena i övrigt var ju säkert inte heller så kul.

    Gilla

  10. ”Kärt barn har många namn” – eller tvärtom – kan man sammanfatta de olika uppfattningarna av vad en parisare är, liksom t o m en så ”trivial” sak som en köttbulle. Lästips:

    http://pratbubblor.blogspot.se/2011/10/vad-ar-en-parisare-egentligen.html

    Klicka för att komma åt MIBO14A20070206SOV1.pdf

    Gilla

  11. Hej
    att äta råka/kråka på trevliga Tennstopet eller på Ukrainas snöiga stepper är nog två skilda saker 🙂

    Skall verkligen se på förpackningarna nästa gång. Sist jag köpte stod det ”hästråvara från Chile” eller ev Argentina eller Uruguay.

    H

    Gilla

    • Hej Hans,

      My second home when I lived in Stockholm was Tennstopet. That is to say the real Tennstopet at Vattugatan. I can not recall that they served these birds. Perhaps I was too concentrated on the amber liquid they supplied in the pub. But they did serve ‘surstromming’. You could smell that down the street long before you arrived.

      Gilla

  12. Apropå Ukrainas snöiga stäpper så är en av de få saker Erich berättade från kriget att man behövde kompass för att navigera rätt och att dess användning var något som bara officerare behärskade. Att ta sig över en flod utan att tappa bort framryckningsriktningen var tydligen svårt och krävde vissa knep..

    Gilla

  13. Usch vilka minnen. Jag minns ännu den gamle böjde vakten i vattentornet i Flensburg 1987. Han berättade att han deltagit i Stalingradslaget men blivit frigiven redan 1946 pga bräcklig hälsa. Kommer aldrig att glömma utttycket i hans ögon då han sa: ” -Es gab kein Sontag”. Levande historia

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kategorier