Det tidigare inlägget om ”det fria ordet” tog inte riktigt den riktning jag hade tänkt mig. Jag hade tänkt visa några tidigare ”värvningsbroschyrer” från SFF. Nu kommer de här i stället, tillsammans med några andra texter!
Det var väl i slutet av 70-talet jag först besökte Hobbybokhandeln på Pipersgatan i Stockholm och bl a köpte några gamla nummer av SFF:s publikationer och av den göteborgska Kontaktgruppens ”Kontakt”. De gav väl inte en så helt kul bild av flyghistorisk verksamhet; lätt griniga gubbar och brist på typografiska resurser (med undantag av utropstecken…) samt entusiastskrivna – inte så proffsiga eller glassiga. Samtidigt litet krävande – skulle jag kunna ”platsa” som medlem i något så förnämt som Svensk Flyghistorisk Förening med dess generaler och andra militärer och seriösa historiker.
(Hobbybokhandeln verkar enligt sin webbplats nu vara annorlunda – i alla fall står nya krafter bakom. Jag minns från de allra första besöken hur det till min förvåning verkade finnas ett intresse för järnvägar fortfarande. Några år senare kom därtill en hylla med hästböcker. Sedan fanns ett avskilt utrymme med bl a gamla teknik- och flygtidningar. Totalt sett var dock Hobbybokhandeln ingen stor grej för mig, även om jag där med hjälp av en väns goda råd inköpt några pärlor. Numera är jag för lat att ta mig in till sta’n.)
Här en SFF-broschyr från kanske 70-tal eller tidigt 80-tal.
Man minns namnen – Robert Löfberg från ivrigt skrivande även i KSAK:s publikationer som jag förresten alltid upplevt som litet tråkiga – det blev väl fart på Flygrevyn först i vår tid sedan Christina Lindberg gjort sig fri från KSAK. Eller skedde detta redan på Bo Sehlbergs tid?
Nå, jag tror Robert L senare blev framgångsrik på ett helt annat område som krävde mer än ett fullt engagemang. Namnet Curt Palmblad minns jag från Åke Halls beskrivning av Kontaktgruppens historia – en göteborgsgrupp som uppstod när SFF-styret inte ville att göteborgarna publicerade något under SFF:s namn. Som jag nu minns Åkes historiebekrivning. Åke H har varit oerhört produktiv och central i svensk flyghistorisk dokumentation – men någon Söderberg-plakett har det inte blivit.
Notera det dominerande militära bildmaterialet. Men även omnämnandet av ”flygupplevelser o dyl” – Något dagens SFF forum numera innehåller illa litet om.
En senare broschyr, från det tidiga 00-decenniet tror jag:
Notera att man nu vänder sig till inte bara dem som är ”intresserade av flygets utveckling” utan även till fåtöljflygare, kalenderbitare, modellbyggare, modellflygare och annat löst folk. Men någon bild av ett ”småflygplan” har man ännu inte hittat.
Jag passar på att lägga ut två skanningar jag gjort för länge sedan av min ”favoritkåsör” Red Top, alltså Lennart Nyblom, som syntes på DN:s Namn och Nytt-sida en gång i tiden. Denna sida ”NoN” finns fortfarande men lär ska upphöra. Det går utför med DN, sedan flera år tillbaka därtill.
Lennart Nyblom var verksam på ABA/SAS på 40-talet som kanske kan förstås av detta kåseri:
(Det är några förargliga skrivfel i de sista raderna. Detta är väl från den tid då korrekturläsningen inte riktigt funkade – ny teknik var på gång. I övrigt uppskattar jag slutsvängen ”Tror jag” – som jag själv använder mig av ibland.)
Här ett annat utsökt kåseri, ”Blomkrukeverken”, återpublicerat i samband med Red Tops bortgång 1994 och med Olof Lagercrantz uppskattande omdöme om honom:
Kommentera